home forum contact
 
  Velkommen
Gæst
Søg
 
SENEST AKTIVE EMNER
Glemt din kode?
Registrer
Dato Forfatter Forum Emne
I går kl. 21:39:15 RasmusA12 Blogs Rejsen gennem Portugal
I går kl. 15:45:58 Svartowiz Skadestuen Spil uden Steam
09 Okt 2024, 14:11 Brodtgaard Omklædning... Sommer opdatering
03 Okt 2024, 19:41 Kenitho Challenges The real SAF Challenge
24 Sep 2024, 14:27 Broen13 Omklædning... Underlige ting
09 Sep 2024, 20:59 Bubbles Blogs #4 - FC Balzers & Liec...
02 Sep 2024, 15:06 cartoon Klubsøgnin... Manchester United
Antal Registrerede Brugere: 23433
  0 Brugere, 684 Gæster Online.

Indlæg: 1132907 over 31378 Emner
Nyeste Bruger: Lars Pedersen
GUIDES

~ Guidegrupper ~
 + Tilpas dit FM (16)
 + Grafiske guides (6)
 - Træning og Taktik (10)

  Her finder du guides til hvordan du udvikler din taktik, og til hvordan du bedst træner dine spillere

 + Transfer og Økonomi (6)
 + Øvrige FM-guides (9)
 + Ikke-FM relaterede guides (6)
 + Positions Guides (8)
 + Guides til ældre versioner (54)
 + LLM-guides (3)
 + Ligaguides (7)
 + Problemer med FM/Steam (10)
 
Guide(s) i denne gruppe
Analyse af spillermateriale
Taktik - Hvor starter jeg?
Pre-season
Dynamisk AI under kampene
De tre angrebsmetoder
Kampen for overlevelse
Anførerens Betydning
Hvordan forbedrer man mor...
Kondi-træning
Taktikken – En managers s...

 Sider: [1]
10 Guide(s) i denne gruppe  - Analyse af spillermateriale
Forfatter   Boxx
Dato   Torsdag d. 23 oktober 2014 - 13:29
Overskrift   Analyse af spillermateriale
Bedømmelse   * * * * * * (5 Stemmer)



Analyse af spillermateriale

I guiden, der omhandler, hvor man starter henne med taktikken skrev jeg kort omkring analyse af sit spillermateriale. Dette er et vigtigt punk, så man får tilpasset sin taktik til de spillere, man har til rådighed for at få det optimale ud af dem.  Netop dette omhandler denne guide. Jeg vil forsøge at komme med lidt overordnet om, hvordan man kan analysere sit spillermateriale.

Overordnede værktøjer

Analyse af sit spillermateriale er en vigtig brik for at få udarbejdet en god taktik. Herigennem skal man gerne få set på de spillere man har til rådighed for at skræddersy sine taktiske idéer til det materiale, man har tilgængeligt.
Den mest simple metode er at gå hver enkelt spiller igennem og se på vedkommendes egenskaber. Denne metode er nem at starte med, da den ikke rigtig kræver nogen dybere tankegang, men blot at man kigger på, hvad man har.  Denne metode kan dog tage en hel del tid, da man har en stor trup og mange spillere, som man måske gerne vil sammenligne. Ved denne metode er det vigtigt, at man tager sig god tid, og eventuelt noterer, i Word eller lignende, hvad man mener, der er de stærke sider hos spillerne.  På denne måde får du kort samlet op på, hvad de enkelte er gode til og dette kan du slå op, når du sidder og er ved at fremstille din taktik. Jeg skal være helt ærlig her og sige, at der er rigtig få, inklusiv mig selv, der gider sidde og skrive ned til hver enkelt spiller. Muligheden eksisterer altså, hvis man lyster og føler, at det kan give overskud. 

Holdrapport

En holdrapport er en hurtig metode at danne sig et overblik over sin trup på. I en sådan holdrapport får man præsenteret de tre bedste spillere på samtlige positioner som din klub råder over. Her skal du være opmærksom på, at dette ikke er din egen holdning, men din assistents. Endvidere skal du lige være opmærksom på, at en holdrapport ikke indeholder alle spillere på dit hold, eftersom flere spillere godt kan gå igen på flere positioner afhængig af, hvad din assistent mener.
Anvend derfor en holdrapport som udgangspunkt. Det gør jeg i hvert fald. Den er god til at danne sig et overblik over tingene. Samtidigt har du mulighed for at se eventuelle svagheder på dit hold.  Nedenstående billede er taget fra et save omkring Stade Rennais FC, og er et udklip af en holdrapport:



Med et sådan billede ser man at Ola Toivonen går igen på den offensive midt såvel som angriber. Nu kan man anvende stjernerne for at se, hvor han er bedst, hvilket er på angriberpositionen. Nummer 2 i rækken har kun 2 stjerner på den offensive midt, så allerede nu kan du se, at du muligvis mangler en offensiv midtbane.  Her vil jeg så gå ind og kigge på alle de spillere, der kan spille en OMC, og derigennem få analyseret de enkelte spillere og finde ud af, hvor deres styrker er. For selvom, at der står, at de kan spille positionen betyder dette nødvendigvis ikke, at de er i stand til dette.  Som I kan se viser det sig, at min anden løsning på den offensive midt rent faktisk også er angriber, og jeg skal derfor ned på tredjevalget, som også kun har 2 stjerner.  På den måde har man analyseret sig frem til, at man muligvis mangler en offensiv midt, medmindre man vælger at træne en anden spiller op til denne position. I ovenstående tilfælde er Axel Ngando (mit tredjevalg) en 19 årig midtbanespiller med ganske fine egenskaber, så måske kan han trænes op til den nye position.
 
Inden jeg går videre er der en anden funktion i holdrapporten, som er værd at nævne. Du kan herinde nemlig vælge at se de potentielle evner for spillerne. På den måde bliver du præsenteret for din klubs talenter, og hvad din assistent forventer, de kan blive til. Derigennem kan du så se, om du har nogle spillere, du vil give chancen.  For at illustrere dette har jeg vedlagt nedenstående billede:
 
Jeg diskuterede før min manglende offensive midtbane. Jeg nævnte også Axel Ngando som en mulig offensiv midtbane. Ved at se de potentielle evner finder jeg ud af, at Ngando er den spiller med størst potentiale på netop den position, og jeg kan derfor med fordel begynde at træne ham op. Nu ved jeg så, at jeg ikke har behov for at gå ud og investere i en offensiv midt, medmindre jeg skal bruge en nu og her, og jeg ikke er villig til at give en ung knægt chancen.  Selvom dette er tilfældet, så har jeg overblik over, hvilke spillere jeg med fordel kan udvikle og dreje ind til de forskellige steder, jeg gerne vil have dem til at spille.
Til at hjælpe mig med at bedømme hvor de forskellige spillere skal spille, anvender jeg nedenstående punkt, nemlig rapporter fra talentspejderne og assistenten.

Spillerrapporter

Først vil jeg pointere, at jeg ikke nødvendigvis kigger på en spillerrapport for alle mine spillere. Hvis jeg eventuelt ved at jeg har en super spiller på en given position, er det ikke nødvendigt for mig at se hans spillerrapport. For eksempel ved jeg, at Messi er en fremragende offensiv midtbane, og derfor har jeg ikke behov for at vide, at dette er hans favorit position. I dette tilfælde kan en spillerrapport dog anvendes til at fortælle mig mere om hvilke roller som den pågældende spiller er bedst i.  Nedenstående er et eksempel af Ola Toivonen, men ikke hele hans rapport. Kun den del jeg vil anvende i henhold til min taktik, er vist:



 
Her får jeg både fortalt at hans naturlige position er angriber, men mere vigtigt er, at jeg får fortalt, hvilke roller, som han er bedst i. I dette tilfælde er Ola Toivonen en meget alsidig spiller, og derfor har han 4 stjerne i næsten alle roller, hvilket giver mig stor taktisk variation oppe i angrebet. Noget jeg måske ikke havde regnet med fra starten, så nu har jeg måske fået flere idéer, som jeg kan benytte mig af.

Tager man hele spillerrapporten i betragtning, så kan man også bruge flere ting. Man bliver blandt andet præsenteret for spillerenes stærke sider samt svagheder. Disse kan du anvende, når du bestemmer hvilke roller de skal have. Hvis du har en spiller, hvis store styrke er hovedstød og springkraft, så er måske en fordel i at anvende ham som Targetman. På denne måde kan du fastlægge rolle til hver en spiller.

Gennem holdrapporten, og dit eget kig på de forskellige spillere, har du måske fundet en ønsket startopstilling. Nu kan du anvende rapporten af de enkelte spillere til at bedømme, hvilke roller de er bedst i. Dette kan du sammenligne med dine konkrete tanker omkring din taktik. Hvis du har behov for en Fremskudt Playmaker på din centrale midtbane, kan du nu se hvilke spillere, der bedst kan udfylde den rolle, og om du overhovedet har en tilgængelig til den rolle.

Sammenligning af spillere

Nu har du siddet og kigget på dine spillere. Du har set hvor de er gode og hvilke roller de er gode i. Nu støder man måske på et andet problem. For hvad nu hvis du har 2 spillere, der på papiret er lige gode på samme position og i den rolle du vil anvende? Her kommer sammenligning ind i billedet. Dette er muligt ved, at når du trykker dig ind på din spillere, står der i højre side en knap der hedder ’Flere handlinger’ og herunder en knap der hedder ’Sammenlign med’.  Her får du en menu, hvor du kan vælge spillere, du for nyligt har set på eller hele din trup.

Dette er praktisk for at sammenligne to spillere, der minder meget om hinanden, og du ikke ved, hvilken en af dem, du eventuelt vil starte som udgangspunkt i din taktik (det kan naturligvis ændre sig i løbet af sæsonen).
Nedenstående er et billede af to spillere på den centrale midtbane for Stade Rennais FC, Vincent Pajot og Anders Konradsen:


 
I dette tilfælde er jeg i tvivl omkring, hvem jeg skal bruge fra start på midtbanen. Derfor kigger jeg på denne sammenligning for at finde ud af, hvilke spillere, der har de bedste egenskaber. Her er det vigtigt, at man har den rolle, man vil bruge dem som, i baghovedet. Så kan du gå de egenskaber igennem, der er vigtig for den pågældende rolle og derpå finde ud af, hvem der har de bedste egenskaber, og derefter sætte ham som starter i din taktik.
 
Endvidere kan du også sammenligne talenter for at finde ud af, hvor du skal vælge at træne dem op. Hvis du har to gode centrale midtbanespillere kan du se, hvor der eventuelt er forskelle, og hvad de så er gode til. Er den ene defensiv, mens den anden er offensiv, så ved du allerede nu, at du med fordel kan træne dem på forskellige måder.

Sammenlign med ligaen

Nu har du kigget på de forskellige spillere. Du har fundet frem til en startopstilling, du føler dig sikker på. Inden man går videre, kan man faktisk godt se lidt videre på sin egen spillertrup. Man kan nemlig sammenligne med ligaen.  Hvordan gør man så det? Jo, når man er inde og kigge på sin trup, finder man i samme bjælke (i højre hjørne) som taktik og træning, en knap, der hedder rapport. Herinde finder du mange funktioner, som man kan bruge. En del af dem, vil jeg komme ind på, når jeg fortæller hvordan man kan analysere sin taktik.  Herinde finder man noget, der hedder sammenligning, og det er denne funktion, jeg gerne vil fortælle lidt om. Sammenligning sammenligner de forskellige vigtige egenskaber for dine spillere med resten af ligaen. Det kan se ud som følgende:


 
Som man kan se af billedet får du præsenteret dit holds karakterer i de forskellige egenskaber. Som man kan se er jeg eksempelvis, i tackling, det hold der gennemsnitlig er 3 bedst i ligaen. Hvad kan man anvende dette til? For mit ejet vedkommende bruger jeg dette til at kigge på fremtidige indkøb. Er der nogle positioner hvor jeg muligvis kan forstærke mig? I ovenstående billede, er det af mit forsvar, og da jeg er i top 10 i samtlige kategorier, mener jeg ikke, at mit forsvar kræver forstærkninger lige umiddelbart. På denne måde kan man gå igennem sin trup i de forskellige sektioner og se, hvor man befinder sig i ligaen.  Jeg benytter som sagt dette til at kigge på, hvor jeg kan forstærke mig fremadrettet, men man kan anvende den til mere.

I din sammenligning finder du også frem til, hvad dine spillere, på papiret, ikke er særlig gode til. Dette betyder, at man kan indarbejde disse ting i sin taktik. Hvis jeg kan se, at min midtbane mangler kreativitet, så ved jeg, at det nok ikke er derfra, at min kreatør skal findes, men muligvis skal min midtbane så være arbejdshest og skabe balancen mellem mit angreb og forsvar.  På denne måde kan jeg udnytte min trups styrker, i forhold til ligaen, i min taktik så jeg får drejet taktikken ind over spillerne.  Det er derfor et vigtigt redskab, som man i min optik bør anvende. Jeg vil sige, at igennem denne funktion, og de andre, får du sat dit hold rigtigt op. Du undgår at kræve for meget af de forskellige dele af dit hold, som de eventuelt ikke kan magte. Derfor får du placeret styrkerne de rigtige stæder, hvilket hjælper dine spillere med at præstere på den korte bane.

Sammenhold det hele med din taktik

Igennem processen af at analysere dit spillermateriale har du fundet frem til flere forskellige ting. Disse ting har du forhåbentlig sat i sammenhæng med din taktik, ikke? Det er nemlig noget man bør gøre løbende, og ikke til sidst, da der er ting, man kan glemme undervejs. Små ting som kan give dig en pludselig indskydelse i forhold til din taktik.
Lad os sige du ønsker at spille en simpelt 4-4–2, med 2 fullbacks, 2 centrale forsvarspillere, to fløjspillere, en fremskudt playmaker, en central midtbanespiller (forsvar) og en targetman og skarpretter på toppen.
Igennem din analyse fandt du frem til, hvilke spillere, der var de bedste for de forskellige positioner, samtidigt med hvilke roller, der var bedst for dem. Hvis man nu ikke besidder en targetman i din trup, hvad gør man så? Nu kan du huske, at din ene angriber rent faktisk var bedre som falsk 9'er og dybdeliggende angriber end som targetman, og derfor kan du så overveje, om du vil have en angriber, der falder ned i banen, eller om du vil ud og købe en ny angriber.  Den kan også godt være, at din angriber har udmærkede egenskaber i forhold til den rolle, du vil have ham til at spille, og du så derfor vælger at træne ham op.

Alle disse tanker er en måde, hvorpå du ser, hvordan dine taktiske tanker passer sammen med dine spillere. Har du ikke materialet til at spille den måde, du ønsker at spille på, kan du så begynde at kigge på andre måder at spille på, så du ikke presser roller/taktik ned over dine spillere, men udformer dem/den så den passer til det, du har at arbejde med. 
Når du holder din trup op mod din taktik, skal du også være stædig nok til ikke at gå på kompromis med dine overordnede idéer. Hvis du ønsker at spille boldbesiddende, er der rigtig mange roller som kan udfylde dette, og hvis du ikke lige har den kreative midtbane, kan du stadig få dem til at holde på bolden ved at spille simpelt. Der er derfor rigtig mange muligheder i en trup, og det er ligeså vigtigt, at du opdager disse muligheder, når du analyserer din trup, som det er at kigge på spillerne mere konkret. 

Fremtiden.


Disse guides er måske ikke de mest interessante, men de er vigtige. Jeg præsenterer derfor de guides, som man skal bruge for at lave en god taktik, før jeg rent faktisk begynder at fortælle om de forskellige taktiske aspekter. Jeg ved godt, at det er dem, man venter på, men det er vigtigt, at I forstår og ved lidt om de andre ting, før vi berører selve taktikken.



Torsdag d. 23 oktober 2014 ~ Analyse af spillermateriale
Fredag d. 26 september 2014 ~ Taktik - Hvor starter jeg?
Onsdag d. 19 marts 2014 ~ Pre-season
Onsdag d. 18 januar 2012 ~ Dynamisk AI under kampene
Torsdag d. 10 marts 2011 ~ De tre angrebsmetoder
Tirsdag d. 04 maj 2010 ~ Kampen for overlevelse
Mandag d. 12 april 2010 ~ Anførerens Betydning
Fredag d. 12 marts 2010 ~ Hvordan forbedrer man moralen?
Mandag d. 01 marts 2010 ~ Kondi-træning
Torsdag d. 24 december 2009 ~ Taktikken – En managers sande identitet

 Sider: [1]
(Denne guide er vist 5501 gange)

Kommentarer til denne guide (2)

Log ind for at kommentere denne guide

Boxx
23 okt 2014
16:48

  Tak for de fine ord :) Motiverende at få sådanne tilbagemeldinger

 
Tyskeren
23 okt 2014
14:05

  En super god guide, der gaar i dybden med det jeg synes er det aller vigtigste for at faa succes i FM - kig paa sin trup og byg derefter taktikken ud fra det. Hvis man kun har langsomme spillere, der derimod er fysisk stärke, skal man nok ikke lave en Barca taktik, men istedet faa gang i en defensiv tonsertaktik, med lange bolde op paa stärke angribere.

Fedt tip med at sammenligne med ligaen - det kendte jeg ikke lige, men vil helt klart kigge paa hvor mit hold skal forstärkes, eller hvor det maaske er helt ligegyldigt at kigge hen!

Gläder mig til at läse de näste dele af serien!

 
This site is not endorsed by Sports Interactive or SEGA and is intended for entertainment purposes only. « More Info »
©2005-2018, FmFreaks.dk
                                         Forum Powered by SMF 1.0.5 · SMF ©2001-2010