home forum contact
 
  Velkommen
Gæst
Søg
 
SENEST AKTIVE EMNER
Glemt din kode?
Registrer
Dato Forfatter Forum Emne
I dag kl. 18:06:59 Polaken Omklædning... Spørgsmåltråden
I dag kl. 16:20:34 Gilly Blogs Queens Park Ruins - Re...
I dag kl. 16:05:28 DeBuur Fodbold Manchester United tråden
I dag kl. 12:20:52 MPF Klubsøgnin... Manchester United
I dag kl. 10:41:32 ulle94 Klubsøgnin... A.C. Milan
I dag kl. 00:25:25 Nephilim Klubsøgnin... Ajax Amsterdam
I går kl. 23:01:33 astrup Træningsbanen Gode danske/skandinavi...
Antal Registrerede Brugere: 21015
  4 Brugere, 194 Gæster Online.

Indlæg: 1122334 over 30785 Emner
Nyeste Bruger: linhlac2007
GUIDES

~ Guidegrupper ~
 + Tilpas dit FM (15)
 + Grafiske guides (6)
 + Træning og Taktik (10)
 + Transfer og Økonomi (6)
 + Øvrige FM-guides (9)
 + Ikke-FM relaterede guides (6)
 - Positions Guides (8)
 + Guides til ældre versioner (54)
 + LLM-guides (3)
 + Ligaguides (7)
 + Problemer med FM/Steam (10)
 
Guide(s) i denne gruppe
Et godt køb: Dødbolde
Et godt køb: Angreb
Et godt køb: Offensiv Midt
Et godt køb: Fløj
Et godt køb: Central midt...
Et godt køb: Defensiv mid...
Et godt køb: Forsvar
Et godt køb: Målmand

 Sider: [1]
8 Guide(s) i denne gruppe  - Et godt køb: Dødbolde
Forfatter   plutonium
Dato   Fredag d. 06 marts 2009 - 09:15
Overskrift   Et godt køb: Dødbolde
Bedømmelse   * * * * * * (7 Stemmer)


Dødbolde er noget af det mest centrale indenfor fodboldens verden. Har et hold styr på sine standardsituationer, så vil de oftest ses med stor succes i deres kampe. Derfor er det naturligvis også en væsentlig del af Football Manager serien, at man har styr på sine hjørne- og frisparkssituatione r . Men hvad skal man egentlig være opmærksom på, når man skal udpege sin dødboldtager. Kan man tage frispark, så kan man vel også tage hjørnespark! Eller hvad? Det er det jeg vil forsøge at give svar på i denne guide!

Vi lægger ud med de overordnede stats, der gør sig gældende for alle dødboldsituationern e . Det er primært mentale stats, der gør sig gældende her. Enhver dødboldtager bør have et godt niveau i koncentration, koldblod, beslutninger, teknik og balance.

Årsagen til, at koncentration er vigtigt for en dødboldskytte er, at han skal være i stand til at tage sig tid til sparket, og sikre sig at det bliver så godt som muligt. Hvis hans tanker er alle mulige andre steder end på det kommende spark han skal anrette, så er risikoen for at det bliver dårligt sparket større. Jo længere ind i kampen man kommer, jo vigtigere er det at dødboldtageren er meget koncentreret. I starten af kampen er de fleste spillere fokuserede, og begår færre fejl end hen mod de døende minutter. Koldblod er lidt hen ad det samme som koncentration, og så alligevel slet ikke. Koldblod er spillerens evne til at holde hovedet koldt i pressede situationer. En straffesparksskytte forventes at score, og det pres kan være for meget for mange spillere. En frisparkstager der kan score det afgørende mål i overtiden, bør også have stærke nerver, for ellers vil han med al sandsynlighed lave et dårligt spark. Så vil du være sikker på, at din spiller kan stå imod presset, så er koldblod en nøglestat!

Beslutninger er et livsvigtigt stat for en dødboldtager. Når han sparker, skal han gerne have valgt HVOR han vil sætte den. Det er sjældent de gode frisparksskytter ’bare’ trykker af. Men beslutninger er ikke en stat der gør at han træffer en beslutning. Det er en stat der afgør om han står ved den eller ej. Hvis han tvivler i skudøjeblikket, så vil sparket ikke blive helt så veludført, og det er ofte det, der afgør straffesparkskonkur r encer. Derfor er koncentration og beslutninger også knyttet utroligt godt sammen. Sørg altid for, at disse tre ovenstående mentale stats er i orden!

Balance gør at din skytte står bedre fast i sparket. På den måde undgår du at han ikke kommer nok ind over bolden, så skuddet bliver for højt. Det betyder også at han vil være mindre tilbøjelig til at glide eller være usikker i sparket, så det ikke bliver rent. Det gør sig gældende for standardsituationer . Hjørnespark såvel som straffespark. Dog kan man ikke tage højde for vejret. Uanset hvor god en spillers balance er, så vil en utroligt glat bane stadig kunne gøre en spiller usikker på benene. Det sås i CL-finalen sidste år, hvis I husker!

Teknik er det vigtigste tekniske stat for alle dødboldtagere. Uanset hvor god en spillers stats er i hjørnespark og frispark, så er han afhængig af teknik. Det er i bund og grund sparketeknikken, og hvis en spiller ikke har styr på bolden, så er det ligegyldigt hvor god han er til at se mulighederne. Hans teknik skal kunne følge med, ellers er det ligegyldigt! Én ting er at se muligheden, noget HELT andet er at udnytte den.

Så er vi kommet til de specifikke dødboldsituationer. Vi lægger ud med hjørnesparkstageren. Det er vigtigt at han (naturligvis) har et godt niveau i indlæg og hjørnespark. Derudover vil jeg gerne lægge fokus på afleveringer. Den stat arbejder godt sammen med indlæg, og giver spilleren mere stabilitet ved sparkene. Den vigtigste er naturligvis indlæg, men afleveringer er ikke en stat man bør glemme. Som sådan er hjørnespark den af dødboldsituationern e der er nemmest at finde spillere til. De fleste backs og fløje har gode niveauer i indlæg, teknik og afleveringer. Dermed er bunden lagt for en god hjørnesparkstager.

Det er straks værre med frisparksskytter. De skal selvfølgelig have et godt niveau i frispark. Det er hvor god spilleren er til at fyre et præcist skud af, og hvor god han er til at skrue bolden. Teknik hjælper i høj grad på spillerens evne til at skrue bolden. Derudover er både indlæg og afleveringer nyttige for frisparksskytten, da han jo ikke altid skal afslutte. Nogle gange er det nødvendigt at han afleverer bolden, fordi chancen for at score er større for en medspiller. Målmanden vil have en stor portion af sit fokus på dødboldtageren, og derfor vil en medspiller på kanten af feltet have gode muligheder for at tage modstanderen på sengen. Især hvis modspillerne har dårlig koncentration, placeringsevne og forudseenhed. Men én ting er at kunne aflevere bolden effektivt, noget andet er at se den oplagte aflevering. Her vil kreativitet og flair være en god hjælp. Kreativitet gør, at spilleren ser muligheden, mens flair gør at spilleren vælger at følge sit instinkt frem for at gøre det oplagte. En spiller med lav flair vil som regel bare skyde eller lægge den oplagte aflevering. Men en spiller med høj flair vil nogle gange lægge en uforudset spilning, eller afslutte fra en vild vinkel, der tager alle på sengen. Nogle gange med succes, andre gange ikke.

Men når han afslutter, så er det nødvendigt at han er god til at skyde. Derfor er både langskud og afslutninger vigtige. Langskud afgør stabiliteten over større afstande, og dermed også hans præcision. Afslutninger gør, sammen med teknik, at hans skud bliver mere ’rent’ og dermed mere præcist og hårdt. Det gør det alt sammen sværere for en keeper at tage skuddet, og sikrer at det ofte ender indenfor rammen. Som det ses, så er det ufatteligt mange stats der påvirker en frisparksskytte!

En straffesparktager skal heldigvis ikke kunne lige så meget, til gengæld er det uhyre vigtigt, at han har et højt niveau i den række stats han skal bruge! Straffespark giver sig selv. Det afgør hvor god han er teknisk til at afslutte fra 11-meter pletten. Teknik og afslutninger afgør hvor præcist og rent sparket bliver taget, og er derfor enormt vigtige. En god straffesparksskytte kan nærmest sætte den i sammenføjningen hver gang, og så er det for alvor svært for målmanden! Derudover kan jeg kun atter understrege balance, koldblod, koncentration og beslutninger. De er vildt vigtige, da spilleren ikke skal falde for presset, og være usikker når han sparker. Han skal være 100 % kold, og sætte den hvor han føler den skal sidde. Beslutninger må ikke undervurderes!

Til allersidst vil jeg gerne lige hurtigt beskrive hvad der gør sig gældende for en spiller, der skal tage indkast. Lange kast, betyder sjovt nok ikke at en spiller kan kaste langt, men snarere hvor præcist han kaster over lange afstande. Det er styrke der afgør hans længde. Hvis en spiller ikke har nogen muskler i overkroppen, så vil bolden aldrig nå særlig langt. Men hvis han er stærk som en okse, så slynger han bare bolden af sted. Balance gør, at han bliver mere stabil i sine kast, og dermed også mere præcis. Det er til gengæld også de eneste 3 stats der gør sig gældende for en indkaster.

Det var sådan set det. Nedenfor vil jeg lige opremse de stats der gælder for de forskellige standardsituationer . Men før jeg kommer til det, vil jeg gerne sige en stor tak til alle de der har givet mig god, konstruktiv kritik af mine guides. Det gør at arbejdet bliver værd at lave, og jeg er glad for at kunne være til gavn for så mange mennesker! Hermed er mine guides for spillernes stats færdige!

Hjørnespark:

Koncentration, koldblod, beslutninger, balance, teknik, indlæg, hjørnespark og afleveringer

Frispark:

Koncentration, koldblod, beslutninger, balance, teknik, frispark, langskud, afleveringer, afslutninger, indlæg, flair og kreativitet

Straffespark:

Koncentration, koldblod, beslutninger, balance, teknik, afslutninger og straffespark

PlutoniumFredag d. 06 marts 2009 ~ Et godt køb: Dødbolde
Mandag d. 16 februar 2009 ~ Et godt køb: Angreb
Lørdag d. 07 februar 2009 ~ Et godt køb: Offensiv Midt
Lørdag d. 24 januar 2009 ~ Et godt køb: Fløj
Fredag d. 16 januar 2009 ~ Et godt køb: Central midtbane
Mandag d. 12 januar 2009 ~ Et godt køb: Defensiv midtbane
Torsdag d. 01 januar 2009 ~ Et godt køb: Forsvar
Onsdag d. 24 december 2008 ~ Et godt køb: Målmand

 Sider: [1]
(Denne guide er vist 7205 gange)

Kommentarer til denne guide (16)

Log ind for at kommentere denne guide

DinMor!
03 dec 2009
10:26

  Super ATIKEL!

 
ellococonejo
18 aug 2009
20:26

  SUPER ATIKEL. TAK

 
plutonium
09 mar 2009
15:33

  FM er meget mere komplekst end de fleste tror! Det er den mest avancerede match-engine indenfor fodbold simulationer. Du gør dig ikke begreb om, hvor mange faktorer der spiller ind i en kamp i FM. Det er også det der gør, at det kan være svært at finde den HELT rigtige spiller til sit hold, ganske enkelt fordi der er så mange ting at tage højde for. De letteste ting at få overblik over er spillerens personlighed og stats i almindelighed.

Men for at svare kort på dit spørgsmål, JeppeL: ja, det hele er relevant i FM.

Men selvfølgelig er de ikke alle lige vigtige. Fx er det vigtigere at en Hjørnesparktager er god i indlæg end at han er det i afleveringer. Men samtlige de stats jeg har skrevet op spiller en rolle (stor som lille) for de forskellige dødboldtagere.

Men rent bortset fra det, så skal du da være velkommen til at stille spørgsmålstegn ved det. Det er jo op til dig at bruge mine råd eller ej.

 
JeppeL
09 mar 2009
08:43

  det lyder flot altsammen plotunium.
Men er det ikke kun ting der finder sted i virkligheden. er du sikker på man bliver bedre til de mange forskellige ting, ved at være så god i så meget andet.
Jeg sætter sprgsmålstegn ved, om det er relevant i FM

 
Vernerlund
08 mar 2009
13:50

  rigtig god artikel! godt arbejde (:

 
plutonium
07 mar 2009
15:57

  Dejligt at høre, JKJ!

Så er den vellykket i mine øjne ;)

 
JKJ
07 mar 2009
15:52

  Her var en artikel jeg kunne bruge... Den skal jeg vist lige have printet ud så jeg altid har den ved hånden ;)

 
FCK88
07 mar 2009
14:20

  okay.. så er jeg bedre med Pluto.. ;)

 
plutonium
07 mar 2009
12:31

  Rolighed og Koldblod skulle gerne være det samme ;)

Men ellers har du ret. Spiller på engelsk, men da der er mange der spiller på dansk har jeg valgt at oversætte det jf. et screenshot jeg har set af en spiller hvor statsne stod på dansk. Det kan være at det er et gammel ss, men i al fald så mener jeg at rolighed og koldblod er det samme.

 
FCK88
07 mar 2009
11:57

  Burde rolighed ikke også høre med under straffespark...? det har jeg da hørt noget om, altså at Straffespark og Rolighed går hånd i hånd når der skal udvælges straffesparkskytter..

 
plutonium
06 mar 2009
23:19

  Jeg kan sige det sådan, at jeg har skrevet med én eller anden inde fra SI, der står/stod for spiludvikling. Mine spørgsmål til ham kørte meget efter den guide de lavede til FM2007 (så vidt jeg husker), og der fik jeg uddybet en masse stats og deres sammenhænge. Det er det jeg gengiver i disse guides.

Derudover kan man bruge sin sunde fornuft, til at se hvad de forskellige stats gør. Det håber jeg i al fald giver mening, når det står skrevet i guidsne, altså fx hvad koldblod er godt for.

Så svaret på Shaft og LAge's spørgsmål er: det er primært ting jeg har fået fra Sports Interactive, krydret med sund fornuft. Fx fik jeg forklaret Flair, hvor en meget høj værdi i den stat ikke er dårlig nødvendigvis. Det afhænger af spillerens position på banen og hans tekniske evner. Omvendt er en lav flair god for nogle (centrale midtbanespillere fx) mens det er skidt for andre (fløje). Desuden arbejder statsne sammen, og ikke hver for sig. Høj koncentration er ikke så effektivt med dårlige beslutninger fx. Så er to middelhøje værdier bedre, da de to stats uløseligt hænger sammen. På samme måde med teknik og fx langskud. Teknik har en stor indflydelse på skudteknikken, så derfor må teknik ikke undervurderes når man kigger på en spiller der skal skyde langt ude fra.


Larsjorge: jeg kan ikke svare på hvem der er den bedste. Som sagt er Del Piero og Ronaldinho de to der er bedst til det hele. Fx er Beckham en suveræn hjørnesparker og frisparkstager, mens han ikke er den store straffesparksskytte. Der er Ronaldinho og Del Piero lidt dårligere i fx hjørnespark, men overordnet set er de suveræne til dødbolde.


(DAMN nogle lange svar :D )

 
Shaft
06 mar 2009
19:25

  Kunne egentlig også godt tænke mig at vide om det er nogle ting du ved med sikkerhed, eller bare er dine bud som sådan.

 
LAge
06 mar 2009
17:04

  Rigtig flot. Hvordan finder du ud af de forskellige informationer? - Fx det med lange kast.

 
Larsjorge
06 mar 2009
15:42

  hvem er så den bedste i FM, plutonium?

 
plutonium
06 mar 2009
15:27

  Beckham er en fantastisk hjørne- og frisparkstager. Han mangler en smule composure og finishing, men ellers er han klasse i alle de pågældende stats! Han har en god flair værdi, der ikke er alt for høj!

Riquelme er en fabelagtig dødboldtager. Han kan det hele UNDTAGET balance, der er lidt for lav til at være ideel. Men ellers er de klart de to bedste til frispark og hjørne kombineret.

Der er mange der er endnu bedre til frispark, men skal du have en kombineret dødboldtager, så er Riquelme og Beckham gode at tage!

Straffespark er David Villa vildt god! Hans balance er ringe, men hans teknik og mentalitet er superb!

Af alle jeg har set på indenfor de sidste 10 minutter, der er Del Piero og Ronaldinho de teknisk og mentalt bedste umiddelbart, selvom Pieros balance er lidt skidt. Ikke de bedste til de enkelte ting, men kombineret de bedste. De fleste kan kun en eller to af tingene, men de to kan faktisk det hele!


Men der er mange i spillet der er vildt gode, men disse er et lille udpluk. Der vil sikkert kunne nævnes 50 mere, der kan de enkelte ting!

 
Gybtensar
06 mar 2009
13:28

  kan nogle give eksmpler på spillere som opfylder ovennænte krav (ikke nødvendigvis en spiller der kan sparke alle de forskellige slags dødbolde, men gerne bare en til hver).

 
This site is not endorsed by Sports Interactive or SEGA and is intended for entertainment purposes only. « More Info »
©2005-2018, FmFreaks.dk
                                         Forum Powered by SMF 1.0.5 · SMF ©2001-2010