Hej Bjornbjorn...
Det er op ad bakke.. Har oplevet lidt ala det samme som dig.. Er blevet fyret i tre italienske klubber - hvor jeg nok lidt nu har fundet melodien i Roma (sejre i første 6 ligakampe)..
Vigtigst af alt er at du nok forbliver konstruktiv og ikke bliver for negativ.. For en fyring frustrerer virkelig!
Men lær noget af dine tre spil indtil videre - og gør nogle ting anderledes.
Ellers ender det nok med samme resultat igen.
Nogle af mine erfaringer efter mine tre første spil, og så mit nuværende succesfulde (7-9-13) er at jeg har enorm meget fokus på spillernes moral.
Dvs. jeg annullerede samtlige venskabskampe – og spillede mod typisk super svage modstandere som jeg sikkert vandt over. Det gav selvtillid.
Så ændrede jeg også min manager profil – fra automatisk til ”fodboldspiller på internationalt niveau” – det gør underværker for moralen! Sandsynligheden for en uhelbredelig negativ spiral, er langt større når man har et regions-lignende omdømme.
Prøv det.
Udover det – så er dine team-talks mega afgørende – lad hellere vær med at sig noget hvis moralen er god – end at sig noget spillerne kan reagere dårligt på.
Med hensyn til det taktiske..
Ja – klart den største udfordring.. Jeg har som nævnt, haft lige så store udfordringer – men lurer langsomt at de offensive taktikker vinder i den her version (14.1.3 patch). Der er ikke synderlig synergi og det virker sværere at lave en defensiv solid taktik med fokus på organisation.
Min erfaring siger – at jo før du får lavet det taktiske – des bedre.
Din frustration bør give dig energi til at lave tre taktiske dispositioner – som holdet lærer. I træningen bør du fokusere på ”meget høj” intensitet og taktik som fokus. Mindre kamptræning!
Men hold øje med din spilleres kondition – giv dem hvile (markér alle spillere i truppen, højreklik og tryk hvil), så du undgår skader til nøglespillere.
Sikr dig derudover at den taktiske træning er høj på stjerner – dvs. sikr dig at du har en dygtig taktisk træner ansat. Så går indlæringen hurtigere.
Når du laver taktikken – så tænk fodbold. Tænk synergi.
Jeg kan som sagt – kun fortælle dig om en succeshistorie – nemlig Roma.
Men jeg kan så også fortælle dig at det uden tvivl er den taktik jeg har brugt KLART mest energi på at skabe. X 3.
Har nemlig lavet tre taktikker!
Har læst mig frem til herinde – at det er enormt svært at få sine backs til at levere – men at en bruger skrev at komplet wingback var den eneste måde han fik sine backer til at præstere.
Og så har jeg set mange i klubtrådene som har succes med offensive strategier – det har jeg prøvet mig med.
Jeg spiller som standard – en 4-2-4 m. offensiv strategi. Aldrig i min vildeste fantasi ville jeg lade dette være min primære taktik – simpelthen for risikabelt. MEN – det fungerer sgu i praksis.. Er meget overrasket.
Men når det virker – hvorfor så ændre det?
Angreb + kanter – ser således ud: ene side:
----------Skarpretter.
-Inderste angriber angreb.
Hvorfor den konstellation?
Fordi skarpretter lurer på kanten til offside – han er direkte mod modstanderens bagkæde, han skal være hurtig, sikker i sine afslutninger, god koldblodighed, bevægelig og forudseende.
Kanten skal være inderste angriber – fordi han trækker ind i banen. Her opstår synergien.
Inderste angriber trækker ind – modstanderens back/centerforsvar bliver nød til at følge med/reagere på hans træk.
Skarpretteren kan nu bruge den plads de efterlader til at rykke i position – hvorefter han kan iscenesættes.
Hvorfor tror jeg det virker med to angribere? Og ikke med en? (altså f.eks. en 4-3-3/4-5-1) det er fordi her pakkes skarpretteren ind i to CB’ere og når kanten trækker ind – så skubber enten CB’en op, eller backen går med ind i banen – imens skarpetteren stadig er dækket op.
Den anden side ser således ud:
Komplet angriber, support-----
Kantspiller support---
Hvorfor dén konstellation?
Her er det altså en helt andet angrebsmønster. Den komplette angriber i en supporterrolle, trækker ned og bliver en spilstation, han varierer sig spil fra en dybdeliggende angriber og targetman, og hans løb i feltet kommer sent. Han går ned og bliver ham man laver 1-2 med og som man kan finde offensivt lavt i banen og som faktisk iscenesætter hvem? Kantspilleren!
Typisk mønster angreb i Real Madrid, United og flere dygtige hold gennem tiderne.. Den centrale midtbane har bolden – finder angriberen som er trukket ned i banen, han spiller den ud til kanten og løber i feltet – nu hvor han har været trukket ned i banen, kommer han naturligt senere ind i feltet, da han lige skal derind først
– imens løber kanten til baglinjen og slår den indover – tit passer det med angriberens indløb og feltet og så kan han faktisk afslutte angrebet selv.
Den komplette angribers forcer – hovedspil, styrke, placeringsevne, aflevering, teknik.
Kantspilleren skal være hurtig og slå indlæg fra baglinjen – i henhold til ovenstående scenarie. Hurtig, indlæg, dribling, beslutninger, afleveringer er de egenskaber man skal have fokus på.
Og du kan se – det er kun mine overvejelser rent offensivt. Det samme kommer jo centralt (holder lige indlægget nogenlunde ”kort”).
Og så forsvaret.
Og når du er færdig med rollerne – så kommer jo så holdinstrukserne som også skal have en synergi til dine udvalgte roller.
Min offensive strategi, som jeg beskrev her – der er det jo strategier som ”spil bredere”, ”udnyt kanter” og ”højere tempo” der kommer i spil.
Jeg synes jeg har redegjort for hvorfor.
Og jeg har så lavet to yderligere taktikker med samme dybdegående tankegang.
Jeg har en 4-2-4 offensiv (primær taktik – startende mod de fleste mandskaber) – så har jeg en smal 4-4-2 diamant – en kontrabaseret taktik, spillende ind over midten.
Og til sidst en ”parker bussen” – som jeg har den gemt under
– 5-1-3-1 taktik. Som skal lukke fuldstændigt af. Den går kun en 20-25 min., og afgiver faktisk kun skud udefra – men tilgengæld rigtig rigtig mange.
De tre taktikker brugte jeg en times tid på – allerede ind jeg trykkede fortsæt første gang i spillet – fordi jo hurtigere den er på plads, des hurtigere bliver dine spillere trygge ved den. Og det er altså alfa og omega for gode resultater – taktisk kendskab.
Jeg skrev selv en indlæg om optimal opstart – hvor en bruger kom med guldkorn – jeg har klippet det vigtigste ud her:
Min tilgang til en ny sæson uanset hold er som følger:
VenskabskampeJeg forsøger at bruge venskabskampe til at bygge mit holds moral og fysik op. Jeg arrangerer derfor mine venskabskampe mod modstandere jeg forventer at slå.
TræningJeg vil gerne have at mit hold er i kamptræning når den første ligakamp sparkes igang. Årsagen er, at jeg gerne vil have et ekstra fysisk overskud, samt mindsket risiko for skader i starten af sæsonen. En praktisk måde at gøre dette på er, at flytte alle spillere til førsteholdstruppen (med undtagelse af de unge spillere der ikke ville være aktuelle i ligaen), træne dem hårdt i
form, ingen personlige træk, ingen specifikke roller, ingen nye positioner og sørge for at så mange spillere som muligt kommer i kamp i løbet af pre-season.
Taktisk kendskab Den her føles sværere i FM14. I FM13 krævede det ca. 11 venskabskampe at opnå et optimalt kendskab til taktikken inden sæsonstart. Det kan være praktisk talt umuligt at nå (især når man har så smal en trup, som jeg har i 2. division), men jo tættere man kan komme jo bedre. Spiller man mod så svage hold at selv ens u19 trup kan vinde (jvf. moral ovenfor), så kan man godt spille venskabskampe hver 3. dag fra spillet starter frem mod sæsonstarten. Under denne periode sættes kampfokus til træn taktikker.
Holdsammensætning Henter du en håndfuld nye spillere til førsteholdet, så kan det være en god idé at bruge lidt tid på dette. Efter de første 4-7 træningskampe begynder dine spillere at være i kamptræning. Når dette sker, ændrer jeg min træning fra form til holdsammensætning, for at integrere nye spillere hurtigere.
En pre-season træningslejr gør ovenstående endnu mere effektivt.TaktikDette er næsten en hel tråd værd, og jeg vil anbefale dig at kigge på
Westers tråd.Min tilgang til mit nuværende save var, at identificere mit holds styrker (med nyindkøb; hastighed) og derefter forsøge at lave den stærkest mulige formation, hvor disse styrker kunne udnyttes. Jeg har meget hurtige angribere og centrale midtbane folk, så jeg vil gerne udnytte dette til at fange min modstander højt oppe og derefter slå kontra.
Jeg har anvendt 2 taktikker i denne sæson, en 4-4-2 og en 4-1-4-1, begge sat til meget flydende, da jeg i øjeblikket ikke har mere end 1-2 specialist roller i mine formationer. (
for mere info om filosofier kan dette anbefales)
Mit udgangspunkt er at stå dybt og spille hurtigt frem.
Jeg ændrer meget i mine holdinstrukser alt efter vejrforhold, modstanderens taktik og hvordan det går i kampen. Smider jeg for mange bolde væk, beder jeg holdet spille op fra forsvar. Er det stadig for sjusket pasningsspil, så får de besked på at holde boldbesiddelse. Har jeg for mange afslutninger udefra tilpasser jeg instrukserne (nogle gange vil jeg gerne have mange skud på mål for at give mine hurtige angribere riposter, andre gange vil gerne have stikninger i dybden) og jeg tilpasser alle spilleres instrukser enkeltvis, selv når jeg skifter ud i kampene. Jeg vil eksempelvis gerne have min angriber med 13 i langskud til at skyde fra distancen, men når jeg skifter en reserve med 3 i langskud ind, så må han godt vente med at afslutte til han er så tæt på mål som muligt.
Under kampen bruger jeg den tilgængelige statistik og analyse til at finde ud af hvor og hvorfor modstanderen kommer frem til chancer og forsøger med hold- og spillerinstrukser at dæmme op for dette. Den samme information kan bruges til at finde et svagt punkt i modstandernes opspil (f.eks. hvem laver flest fejlafleveringer, hvem er langsom, er deres backs langt fremme osv.).
Jeg har ikke overblik over hvor meget jeg ændrer i løbet af en kamp, men potentielt set ekstremt meget, går alt godt ændrer jeg derimod ingenting.
Hvis du forblive konstruktiv – har du så brugt så meget energi og ressourcer på at lave din taktik i dine tre foregående spil?
Jeg havde ikke – og blev fyret. Man skal vide noget om fodbold og meget om det taktiske.
Se hvad du gør – er der synergi rollerne og instrukserne – er der synergi i spillernes foretrukne træk og det du sætter ham til? (eksempel – hvis du har en kant som er kantspiller – så er hans rolle at rykke til baglinjen og slå indlæg! Men har han et foretrukkent træk der siger ”trækker ind i banen” – så er det han gør. Så skal du enten lære ham at lade vær (snakke med ham om at han skal stoppe med det) og eller erkende at han ikke passer ind i din strategi.
Når du tager højde for alle de her parametre – så opstår taktikKEN, og når du ligesom jeg har oplevet tre fyringer – og du begynder at vinde på en taktik du selv har kreeret med de her overvejelser – så smager sejrene FANTASTISK godt!
I gang med et nyt hold – sæt dig ind i spillernes træk, lav en taktik med synergi, træn den, spil nemme kampe som underbygger troen på taktik og din tilstedeværelse for holdet, og analysér når du taber – der er et ret avanceret analyseværktøj kampmotoren – du kan se hvor du taber bold, hvor dine chancer skabes osv., brug det!
Blev sgu lidt langt – men håber du blev klogere