Med inspiration fra Damse1994 dybdegående klubtråd omkring Tottenham vil jeg nu se om jeg kan lave noget tilsvarende om Brøndby IF.
Egentlig behøves der vel ikke en præsentation, men nu kommer den alligevel.
Brøndby er en dansk klub, som spiller i Superligaen. De blev stiftet den 3. december 1964, da klubberne Brøndbyøster Idrætsforening og Brøndbyvester Idrætsforening blev sammenlagt.
De spiller deres kampe på Brøndby stadion, og hører hjemme på den københavnske Vestegn.
Deres største rival i Danmark er FCK, og de indbyrdes opgør kaldes "New Firm". Derudover er kampe mod AGF og til dels AaB også nogle med stor prestige.
Brøndby er en klub, som alle fodboldinteressered
e danskere kender. Derudover kendes klubben også udenfor for Danmarks grænser - mest pga. resultater, som efterhånden ligger mange år tilbage.
Fortiden:I fortiden ligger alle Brøndbys store resultater. Semifinale i UEFA Cuppen i sæsonen 90-91 står, som en af de største præstationer i dansk fodbold.
Fra 80'erne og frem til 00'erne var Brøndby den helt store klub i Danmark. Der kom masser af mesterskaber og europæiske eventyr. I begyndelsen af 00'erne begyndte andre hold dog at nærme sig Brøndby - nok med FCK, som det bedste eksempel.
Successen i Brøndby endte dog, da Michael Laudrup og John Faxe Jensen forlod klubben efter 04/05 sæsonen. De havde lige sikret Brøndby The Double, men de kunne ikke blive enige med Per Bjerregaard om en ny kontrakt. Samtidig forsvandt alle de store profiler fra holdet. Agger, Kahlenberg, Skoubo mf.l. røg til udlandet - alle sammen kvalitetsspillere, som ikke lige var til at erstatte selvom de indbragte store millionbeløb. Sportschef Erik Larsen tog også beslutningen om at prøve noget nyt sammen med Laudrup og Faxe, og dermed var det hele den sportslige ledelse der skulle findes nye ansigter til.
Valget faldt på Rene Meulensteen - hollænderen havde været assistent i selveste Manchester United under legendariske Alex Ferguson - han havde også haft ansvaret for Uniteds reservehold. Derudover blev Per Bjerregaards søn Anders ansat som ny sportschef.
Dette indikerede en ny start i Brøndby. Dog blev ægteskabet med Meulensteen hverken langt eller lykkeligt. Kun 6 måneder efter hans tiltræden sagde han "Tot Ziens", og tog tilbage til Manchester United. I hans halve år havde spillet overhovedet ikke noget flow, og de indkøb han havde lavet slog overhovedet ikke til. Han forlod klubben med ordene "Brøndby er en meget syg patient, der skal have intensiv behandling" - det skulle vise sig han fik ret...
For de seneste 6 år har der næsten kun været negativitet omkring Brøndby - klubben røg længere og længere ned i tabellen, direktører blev afskediget efter få måneder, og der var ingen strategi overhovedet. Trænere er røget ind og ud af holdet - det samme kan siges om spillere.
Egentlig troede man det igen skulle gå godt, da Jesper "Kasi" Nielsen kom med alle sine smykkemillioner fra hans Pandora imperie - der blev hentet flere prominente spillere til klubben bl.a. Alexander Farnerud, Peter Madsen, Stefan Gislason osv.
Men det var kun i perioder spillet var godt. Senere meddelte Kasi, at han ville ud af Brøndby, da han ikke følte, at han fik valuta nok for pengene. Han følte også, at Per Bjerregaard ikke ville åbne op og køre en moderne fodboldforretning, og derfor så han sig nødsaget til at tage væk.
Dermed var hovedsponsor, og millioner væk som dug fra solen - dog havde man stadig de dyrt købte spillere, som man kun langsomt fik skippet væk, og uden nogen gevinst på salget.
Derudover kom den berygtede feriepengesag, hvor det viste sig at Brøndby skyldte 30 mio kroner væk. Det samt en generel elendig økonomisk situation betød, at Brøndby var tæt på at blive begæret konkurs i løbet af det første halvår i 2013.
Men grundet en aktieemission blev konkursen afværget i sidste øjeblik - men alle kunne se, at der nu skule ske noget nyt.
Nutiden:Fra at være på randen af et økonomisk knock-out skete der i sommeren 2013 noget helt fantastisk for alle med Brøndby i hjertet. En række nye investorer med den tidligere FCK-mand Aldo Pedersen gjorde sit indtog i klubben.
Væk var Per Bjerregaard, som igennem de sidste 40 år havde været med til at forme klubben på godt og ondt sammen med hans tro løjtnant Benny Winther og alle deres faste støtter.
Med det samme var der ny optimisme, at spore, og den nye formand Aldo Pedersen lovede, at han sammen med nye investorer ville genrejse Brøndby så de igen kunne blande sig i topstriden i Superligaen.
Noget af det første den nye bestyrelse besluttede sig for var, at tendensen med "Vennetjenester" i Brøndby skulle stoppe. Man skulle ikke længere kunne blive ansat i Brøndby bare fordi man havde en relation til klubben.
Derfor blev Auri Skarbalius og Ole Bjur, som de mest prominente navne, afskediget i Brøndby selvom de havde været med til, at sikre klubben overlevelse.
Ind er istedet kommet den unge, nytænkende Thomas Frank, som i løbet af de sidste år har oplevet stor succes med u19-landsholdet, men som aldrig har stået i spidsen for et seniorhold.
Derudover blev Per Rud hentet ind, som ny sportschef. Et bsynderligt valg ifølge mange, men med Per Rud får man en mand, som arbejder 24/7 på at sikre sin klub succes.
Det stod også hurtigt klart, at truppen trængte til en ordentlig overhaling - de sidste løntunge spillere forlod klubben pga. kontraktudløb og derudover forlod en del andre spillere også klubben. Af prominente navne kan der nævnes:
Dennis Rommedahl - Skiftet til RKC Waalwijk
Jan Kristiansen - Skiftet til FC Vestsjælland
Clarence Goodson - Skiftet til San Jose Earthquakes
Jens Stryger Larsen - Skiftet til FC Nordsjælland
Med så prominente afgange skulle der selvfølgelig også købes ind, og man må sige Per Rud har haft arbejdstøjet på. Hele 9 spillere er blevet hentet ind for at forstærke klubben:
Lukas Hradecky - Hentet i Esbjerg
Martin Ørnskov - Hentet i Viking
Michael Almebäck - Hentet i Club Brügge
Kenneth Zohore - Lejet i Fiorentina
Thomas Kahlenberg - Hentet i Wolfsburg
Christian Nørgaard - Hentet i HSV
Alexander Szymanowski - Lejet i Recreativo Huelva
Ferhan Hasani - Hentet i Wolfsburg
Alle spillere, som må betegnes som klare forstærkninger når man ser på hvem de har erstattet. Derudover er truppen også blevet markant bredere, og som Thomas Frank selv har sagt: "Nu kan jeg skifte kvalitet ind fra bænken".
Disse spillere skulle dog ikke blive den sidste overraskelse fra Per Ruds side. Efter længere tids rygter kunne Brøndby præsentere en af de største spillere, der nogensinde har optrådt i Superligaen - Khalid Boulahrouz - også kendt, som "Kannibalen". 35 landskampe for Holland, og et CV med klubber, som HSV, Chelsea og Stuttgart
vidner om en spiller fra øverste hylde, som ifølge Brønby selvfølgelig skal bruges på banen, men i lige så høj grad, som en rollemodel for de mange unge spillere i truppen.
Truppen:Målmænd:
Lucas Hradecky (23 år)
Michael Falkesgaard (22 år)
Andreas Hansen (18 år)
En meget ung målmandstrio, men man har i Hradecky en meget sikker sidste skanse. Derudover viste Falkesgaard i sidste sæson, at han var en habil målmand, som kan tage over hvis Hradecky skulle blive skadet eller få karantæne.
Andreas Hansen er et ubeskrevet blad, som ikke har stået i Superligaen endnu.
Forsvar:
Martin Albrechtsen (33 år)
Michael Almebäck (25 år)
Khalid Boulahrouz (31 år)
Patrick da Silva (18 år)
Dario Dumic (21 år)
Rene Joensen (20 år)
Mads Nielsen (19 år)
Daniel Stenderup (24 år)
Riza Durmisi (19 år)
Frederik Holst (19 år)
Forsvaret har en god blanding af talent og rutine - man ved jo aldrig hvordan man ungdomsspillerne udvikler sig i spillet, men der burde være god mulighed for at mange af dem kan gøre sig gældende i fremtiden. Især Holst hvis han udvikler sig ligeså godt, som i FM13!
Midtbane:
Kristian Andersen (19 år)
Thomas Kahlenberg (30 år)
Christian Nørgaard (19 år)
Martin Ørnskov (28 år)
Lebohang Phiri (18 år)
Franck Semou (21 år)
Alexander Szymanowski (25 år)
Mikkel Thygesen (29 år)
Ferhan Hasani
Andrew Hjulsager (18 år)
Det samme, som med forsvaret - en god blanding af talent og rutine. Den centrale midtbane er rigtig godt besat med Ørnskov og Kahlenberg, mens Nørgaard og Phiri er 2 talenter, som på sigt helt sikkert vil kunne overtage pladserne. Derudover er der også en Thygesen, som kan dække alle midtbanens pladser så han er også rigtig god, at have i truppen. Kanterne er der også kommet kvalitet på med tilgangene af Szymanowski og Hasani. Hjulsager regner jeg personligt også med vil kunne tage over på et tidspunkt.
Angreb:
Oke Akpoveta (21 år)
Quincy Antipas (29 år)
Martin Bernburg (27 år)
Simon Makienok (22 år)
Kenneth Zohore (19 år)
Angrebet er nok det svageste på holdet - Antipas kommer nok ikke til at blive brugt i en decideret angriberrolle, men mere som en 10'er. Makienok er selvfølgelig det klare førstevalg med Zohore bag sig.
Men med tanke på, at Makienok hurtigt kan blive interessant for større klubber, og at Zohore kun er på lån kan man hurtigt blive tyndt besat deroppe, da jeg ikke ser Akpoveta og Bernburg, som nogen, der vil kunne løfte Brøndby det næste skridt.
En idealopstilling vil nok se nogenlunde sådan her ud: 4-2-3-1
Hradecky
Holst - Boulahrouz - Almebäck - Durmisi
Ørnskov - Kahlenberg
Hasani - Antipas - Szymanowski
Makienok
Styrker og svagheder:Styrker:Brøndby har fået en vanvittig stærk trup, der indeholder det hele: Kreativitet, rutine, talent, individualister og holdspillere.
Talentmassen er god, og man vil kunne fostre mange gode talenter gennem sin karriere i Brøndby.
Økonomi - i de sidste mange spil har Brøndby kæmpet med en træg økonomi - det er ikke tilfældet mere. De har fået en masse penge ind gennem aktieemissionen, og måske får de i spillet en Sugar Daddy i form af Jan Bech Andersen eller Aldo Pedersen - det må tiden vise.
Svagheder:Med de nye spillere, der er købt ind er spilfilosofien en anden end under Auri Skarbalius - man vil være boldbessidende og spille langs jorden og ikke bruge høje bolde. Derfor kan man spørge sig selv om Makienok og Zohore er de rigtige angribere at have i truppen, da de er noget mere statiske end resten af holdet.
Der er mange nye spillere, der skal spilles ind på holdet samt, der skal bruges en ny taktik.
Økonomi - skriver jeg også her, da det kan være, at budgetterne er for store hvis man har en dårlig sæson. Lønningerne er ihvertfald ikke små hos spillere som Boulahrouz, Kahlenberg, Hasani osv.
Mange af de nye spillere der er kommet til er nok ikke dem, som er mest kendt i FM - derfor skal man til at kende en masse nye spillere hvilket også kan tage tid.
Hvorfor Brøndby?Jeg mener man skal starte med Brøndby, da det er en fantastisk spændende klub med masser af muligheder. De har en stor fanbase, en relativ ung trup med salgspotentiale og man får muligheden fir at føre Brøndby tilbage til toppen af dansk og måske også international fodbold!
Derudover er der også prestige for en ægte Brøndby fan, at få brudt FCK dominansen, og så vinde det første trofæ til Vestegnen siden pokaltriumfen mod Esbjerg i 2008.
Puha en lang omgang, som jeg fik skrevet. Jeg håber I kan bruge det konstruktivt, og at det vil få jeres interesse til at starte med Brøndby til at stige!