home forum contact
 
  Velkommen
Gæst
Søg
 
SENEST AKTIVE EMNER
Glemt din kode?
Registrer
Dato Forfatter Forum Emne
I dag kl. 18:42:43 Sirstaal Baren FIFA 23
22 Sep 2022, 07:58 Wester Blogs FM Nørden #97
15 Sep 2022, 17:51 Svartowiz Omklædning... FM er en joke!
08 Sep 2022, 23:10 Batigol Fodbold Manchester United tråden
06 Sep 2022, 10:47 ydersog Klubsøgnin... Manchester United
29 Aug 2022, 14:55 Svartowiz Klubsøgnin... Derby
27 Aug 2022, 17:54 Arberg Fodbold Manchester City tråden
Antal Registrerede Brugere: 22218
  1 Bruger, 334 Gæster Online.

Indlæg: 1131584 over 31292 Emner
Nyeste Bruger: oruqynur
FORUM
+  FmFreaks Forside
|-+  Forum: Football Manager 2014
| |-+  Kategori: Træningsbanen
| | |-+  Taktiske fundamenter
0 Brugere og 1 Gæst læser i øjeblikket dette emne.
Sider: [1] Udprint
Forfatter Emne: Taktiske fundamenter  (Læst 6862 gange)
Boxx
Landsholdsspiller
******

Offline Offline


 
Taktiske fundamenter
« : 03 Maj 2014, 21:12 »

Taktiske Fundamenter - en starter guide til taktik!Sidder du derude og tænker over at lave din helt egen taktik i FM? Du er måske lidt i tvivl omkring hvor du skal starte henne? Så tag at læs mine grundprincipper når jeg forsøger at lave en taktik. Forhåbentlig kan de inspirere dig til at lave en fremragende taktik!

 - Credit for denne guide skal gå til Cartoon, som fik mig til at skrive den!

Udgangspunkt:
Mit udgangspunkt når jeg laver en taktik, handler omkring hvordan jeg vil have holdet til at spille. Jeg har nogle ideer og tanker omkring hvordan jeg vil holdet til at spille. Skal det være direkte hurtig offensiv? Kontrollerende og ansvarsfuldt? Fysisk hårdt genpres?
Det hele handler lidt om at gå ind med nogle ideer og tanker omkring et hold. Man skal dog ikke glemme at være fleksibel i sin tilgang til taktikken. Der skal være mulighedfor at ændre sine tanker omkring dette, når man se på det materiale man har til rådighed. Det skal også være muligt at ændre på tingene som tiden går, så vær fleksibel i din tankegang men også vedholden nok til at forsøge at få det du vil have!

Materialet
Det der er alfa omega i mine øjne, og som jeg har set mange glemmer er at tænke på det spillermateriale som man er i besiddelse af. Det er nemlig helt vigtigt at man tilpasser sin taktik efter sine spillere, og ikke sine spillere efter taktikken.
Har man ikke de fornødne redskaber til at spille en spillestil som Barcelona, så lad for guds skyld værd. Kig på hvad man har mulighed for, og byg derefter holdet op omkring hvad der er muligt, kombineret med dine tanker! Træn dine spillere op, og skaf nogen nye hen ad vejen som passer bedre, så du i sidste ende for det optimale!

Brug lidt ekstra tid
Taktik handler ofte om at have en logisk tilgang til tingene. Hvis man sætter sig ned, tager lidt ekstra tid omkring tingene, så fremkommer der ofte logik og almindelig fodbold tænkning i tingene. Man kan derved hurtigt se at mange instrukser måske modarbejder hinanden. Man kan også se om rollerne passer til det man vil spille, og om de passer sammen. Derfor brug lidt ekstra tid når du laver taktik, og ofte kommer denne kunst helt af sig selv.

Jo flere taktikker jo du får lavet, jo mindre tid skal du bruge på at lave dem Smiley

Analyse
Det næste der dukker frem, er af mange et glemt objekt. Folk tænker, ah venskabskampe det gider jeg ikke!
Det er her mange går galt i byen. Starter man med et nyt hold, er det i disse kampe spillerne skal spilles sammen. Grundprincipperne i taktikken skal indarbejdes, så man sidenhen kan bygge mere på. Disse kampe skal man kigge i statistikkere og se hvordan det hele passer sammen, og er man ikke tilfreds med det man ser, jamen så lav om på det.
Mange tænker også, jamen jeg tabte 4 - 1, og det er et håbløst resultat man ikke kan bruge. Er det? For hvordan tabte du i dit nederlag. Var der nogle ting af dine taktikker som virkede fint? Alle resultater kan bruges, og alle kan analyseres. For mig er det vigtigt i starten af sæsonen at få installeret grundprincipper op. Disse grundprincipper er fundamentet for hele din taktik. Det kan godt være du ikke lavede så mange mål du som håbede på, men du skabte måske mange chancer. Se dine taktikker igennem, for at se om nogle ting kan bruges og se på hvordan du kan ændre de ting som ikke kunne.

Hvad skal du kigge efter i din analyse?
Det er også vigtigt at, når du analyserer, ikke blot kigger på hvordan holdet som helhed har spillet, men at du virkelig kommer ned i detaljerne. Se på hvordan de enkelte spillere har spillet. Har de muligvis udfyldt deres roller tilfredsstillende? Har din defensiv mand haft et fint antal tacklinger, og har din offensive kreatør haft en god portion farlige afleveringer?
Det er vigtigt at man kigger ned og ser om rollerne er udfyldt. Er dette ikke tilfældet, er der måske noget du skal ændre. Det kan være en personlig instruks eller måske endda rollen. Men vær dog opmærksom på at ændre der for mange gange. Hav lige lidt tålmodighed indtil personen finder sig tilpas i sin rolle. Så analyser i dybden og se om det hele er som det skal være!

Hold det simpelt!
Dette betyder ikke du ikke må lave en kompliceret taktik! Dette betyder blot at man i starten skal starte stille og roligt ud. Det tager nemlig tid at lære en taktik, og derfor er det vigtigt at dine spillere i starten måske ikke har for meget at skal lære. hvis de har 20 instrukser, besværlige løbemønstre osv. at lære, kan det tage tid før taktikken hænger ordentlig sammen, og så tænker man at "Hej! Det her virker ikke det lort" og laver en ny taktik. Hold det derfor lidt simpelt i starten, så du har nogle grundprincipper du får indarbejdet, og byg derfra videre. Dette gør også at fremstille en ordentlig taktik kan være en langsommelig proces. Men start simpelt ud og byg derfra ovenpå jo mere og mere tilfreds du bliver med hvordan de spiller. En kompliceret taktik, giver ofte svingende resultater i starten! Det er min erfaring.

Tålmodighed
Dette punkt er en af de vigtigste! Hav for guds skyld tålmodighed når du arbejder med taktik. En taktik kommer ikke med det samme, men tager tid at udarbejde. Igen er der desværre rigtig mange der ikke gider vente på dette, men sådan er livet bare. Mange kører hurtigt 3 taktikker ind, og så ellers bare derudaf. Spillerne lærer måske aldrig systemet ordentligt i første sæson, og resultaterne vil afspejle dette. Når resultaterne så ikke virker, jamen så ændrer vi da drastisk på det hele, og kommer måske med en ny taktik, og så har du jo hele problematikken igen, med at spillerne starter forfra med at lære noget.

Så hold store ændringer og nye taktikker til i sommerpausen, hvor dine spillere har bedre tid på at lære tingene. Så hav tålmodighed med din taktik og den skal nok komme op i gear. Tænk på jo mere simpel den er i opstartsfasen, jo hurtigere lærer dine spiller fundamentet, og derfra har du mulighed for at bygge mere ovenpå!

Gå på mod!
Måske mangler du lige energien efter at have læst dette. Du tænker måske "er der virkelig så mange ting at tænke på inden man går igang?". Tænk dog på at når du måske har lavet et par taktikker fra bunden, så begynder det hele at ligge på rygraden, og kommer af sig selv. Øvelse gør mester, som man siger. Du kommer nemlig til at lave fejl, og du kommer til at fortryde at du startede, men du kommer også til at føle en glæde og lykke når det lykkedes for dig! Så kom igang! Kast dig ud i det, og se at få fremstillet taktikkerne på samlebånd. Det bedste udgangspunkt for en taktik, ligger hos personer der ønsker det hele skal ske!
« Seneste Redigering: 04 Maj 2014, 20:04 af boxx0775 » Logged

Jeg kan flyve.. i så lang tid det tager mig at ramme jorden fra jeg springer!

Svartovich
Gæst
 
Sv: Taktiske fundamenter
« Svar #1: 03 Maj 2014, 21:27 »

Fedt med sådan en guide. Jeg arbejder meget på samme måde i store træk, men synes det er lækkert, med nogle der deler sine taktiske idéer. Synes der er alt for lidt sådanne artikler/guides! Smiley
Logged

KentBrylle
Ynglingespiller
***

Offline Offline


 
Sv: Taktiske fundamenter
« Svar #2: 03 Maj 2014, 23:55 »

Fantastisk! Jeg plejer at smide en rimelig kompliceret taktik på fra start og så ændre derfra. Det har måske også været forklaringen på mine få succesoplevelser i FM 14. Det vil  jeg tage til efterretning fremover Smiley
Logged

No solo soy perfecto, también soy Madridista.

Boxx
Landsholdsspiller
******

Offline Offline


 
Sv: Taktiske fundamenter
« Svar #3: 04 Maj 2014, 20:04 »

Tilføjet et afsnit af hvad man skal kigge efter i sin analyse
Logged

Jeg kan flyve.. i så lang tid det tager mig at ramme jorden fra jeg springer!

Gemma
Førsteholdsspiller
*****

Offline Offline


 
Sv: Taktiske fundamenter
« Svar #4: 04 Maj 2014, 22:42 »

Jeg synes, at du skal tilføje et punkt om værdien af heatmaps. Du kan tro, at din taktik er eminent, men hvis den ikke står, som man regner med, så kan du ikke bruge den til en skid.
Logged


snaever
Landsholdsspiller
******

Offline Offline


 
Sv: Taktiske fundamenter
« Svar #5: 04 Maj 2014, 22:55 »

Når du skriver at man skal starte simpelt, hvordan tænker du så? Er det 2-3 instrukser eller hvordan?
Logged

“This city has two great teams - Liverpool and Liverpool reserves.” - Bill Shankly

Boxx
Landsholdsspiller
******

Offline Offline


 
Sv: Taktiske fundamenter
« Svar #6: 05 Maj 2014, 08:46 »

Når du skriver at man skal starte simpelt, hvordan tænker du så? Er det 2-3 instrukser eller hvordan?

Ikke nødvendigvis. Jeg tænker her at man skal holde det simpelt i forhold til hvad man ønsker at spille. Vil man spille som barcelona, er det måske en god idé at få oparbejdet pasningsspillet først, og derefter bygge genpresset på. Så derfor kan du godt starte med instrukserne omkring hvordan holdet skal spille med bolden, og derefter arbejde ind hvad de skal gøre når de ikke har bolden. Så kan du begynde at bygge videre på din taktik i takt med den bliver bedre og bedre

Jeg synes, at du skal tilføje et punkt om værdien af heatmaps. Du kan tro, at din taktik er eminent, men hvis den ikke står, som man regner med, så kan du ikke bruge den til en skid.

Der kommer en endelig version på et tidspunkt, da jeg har flere ting jeg vil tilføje Smiley men heatmaps skal da helt sikkert med
Logged

Jeg kan flyve.. i så lang tid det tager mig at ramme jorden fra jeg springer!

Sider: [1] Udprint 
 This site is not endorsed by Sports Interactive or SEGA and is intended for entertainment purposes only. « More Info »
©2005-2018, FmFreaks.dk
                                         Forum Powered by SMF 1.0.5 · SMF ©2001-2010