SWANSEA CITYtotal football
IntroduktionFølgende indlæg omhandler Swansea City’s spillestil og en emulering heraf igennem Football Manager 2012. For et realistisk resultat, er der gennemspillet 22 kampe, hvilket passer med det antal Swansea City har spillet indtil videre i sæsonen 2011/12 (24/01-12). Ved alle 22 kampe, er der tilstræbt en startopstilling der ligner holdets stærkeste.
Swansea City’s spillestilNedenfor følger en fortolkning af Swansea City’s måde at spille på. Fortolkningen er foretaget på grundlag af observationer og læsestof igennem forskellige kilder.
Swansea City er blevet sammenlignet med F.C. Barcelona, da disse to hold grundlæggende vægter samme præmisser højt; korte afleveringer, højt pres/genpres og meget boldbesiddelse. Dette gør at begge hold er placeret i verdenstoppen hvad angår både boldbesiddelse, men også succesraten indenfor deres afleveringer.
Kigges der på, den forholdsvis lille walisiske klub, Swansea City er det tydeligt at denne spillestil, eller filosofi om man vil, har gavnet klubben. I starten af det 21. århundrede var klubben at finde i den upåagtede League Two. Kenny Jackett som på daværende tidspunkt var træner, blev erstattet af Roberto Martinez. Martinez havde spillet for klubben et år tidligere, og overtog altså trænersædet i 2007. Martinez udskiftede den traditionelle 4-4-2, med en 4-5-1(4-2-3-1 i FM regi), der fokuserede på boldbesiddelse og velovervejede, gennemspillede angreb. Efter en sløv start, hvor til vending af taktikken gik langsomt, gik Martinez på transfermarkedet. Med de nylige forstærkninger begyndte taktikken således at komme til sin ret. Dette gjorde således at Swansea City i 2007/08-sæsonen rykkede op i Championship. Efter afgangen af Martinez, som tog til Wigan Athletic, fortsatte klubben succesen ved at ansætte Paolo Sousa, en portugiser med samme filosofi og tilgang til spillet som Martinez. Under Sousa blev der fokuseret på defensiven og en forbedring heraf. Dette resulterede i en 7. plads i Championship og en defensiv der i 46 kampe lukkede imponerende 37 mål ind. Efter sæsonen takkede Sousa ja tak til et tilbud fra Leicester City. Dermed var Swansea City igen på trænerjagt, og ansatte i den forbindelse Brendan Rodgers, som den da i dag er træner for klubben. Rodgers vendte tilbage til spillestilen der blev realiseret under Martinez, og dette gjorde at klubben i 2010/11-sæsonen rykkede op i Premier League.
Swansea City’s spillestil fokuserer, som tidligere nævnt, på korte afleveringer langs jorden. Opspillet startes som oftest bagest, ved Michel Vorm, hvorefter der stille og roligt bygges et velovervejet angreb op. Dette gør at Swansea City har ekstremt mange afleveringer midt på banen, og klubben ligger generelt i den høje ende hvad angår både boldbesiddelse og succesfulde afleveringer. Dette var eksempelvis tilfældet i 3-2 sejren hjemme på Liberty Stadium over, et andet hold som mestrer denne filosofi, Arsenal. Den walisiske klub udspillede Arsenal på deres egne præmisser og hjemmeholdet havde ca. 100 flere afleveringer end de røde fra London. En ting som Swansea City mestrede i denne kamp var det høje pres, og genpresset når de mistede bolden. Dette var langt hen af vejen årsagen til succesen, da to af deres tre mål blev scoret efter et genpres fra hjemmeholdet. Især Danny Graham var fænomenal, da han, sammen med kanterne Sinclair og Dyer, var en konstant irritationskile for Arsenal’s forsvar ved opbygning af deres spil.
En stor årsag til Swansea City’s succes findes på midtbanen. Her opererer Leon Britton, Joe Allen og Mark Gower. Allen, den offensive af de tre, er den chanceskabende. Bag ham fungerer Britton som en blanding mellem en central- og en boldvindende midtbane. Gower er en slag blanding, et bindeled mellem angreb og forsvar. Resultater af dette samarbejde ses eksempelvis ud fra 3-1-sejren over Bolton. Granskes der her i statistikkerne, ses det at Britton var succesfuld i 100% af de 67 afleveringer han forsøget. Allen fuldførte 97% af sine afleveringer imens Gower var succesfuld 87% af gangene.
En anden grund til walisernes succes er de to wings Scott Sinclar og Nathan Dyer. Både Sinclair og Dyer er eksplosive, angrebslystne og udfordrende i deres spil. Holdet fokuserer ikke på indlæg men benytter den føromtalte filosofi, hvor angrebsspillet bygges op, og hvor der gerne spilles igennem forsvaret. Hvis ikke stikningen benyttes, prøves langskud, eller bolden spilles tilbage. Dermed flagrer de to wings meget, og især Sinclair har meget frihed, hvor han forlader sin position og trækker ind i banen. Dyer’s overordnede job, er at udfordre ned af kanten, og holde sig helt ude ved sidelinjen.
Som det ses nedenfor fokuseres de fleste angreb ad højrefløjen, hvilket i høj grad hænger sammen med at højrebacken Angel Rangel er mere offensiv end hans venstrebenede modpart Neil Taylor. Dette gør samtidig af Dyer har flere defensiv pligter end Sinclair, da han oftere skal ned og dække backen hvis Rangel bliver fanget fremme på banen.
Swansea City’s manglende højde kommer til udtryk i statistikken over deres scorede mål. Langt størstedelen er scoret via åbent spil, hvorfor de da også sjældent får noget ud af deres hjørnespark. Klubben har dog på det seneste haft tendens til at spille disse korte, således der ved disse chancer ikke fokusere på traditionelle indlæg.
Emulering i Football Manager 2012I forbindelse med emuleringen af Swansea City’s spillestil, vægtede jeg følgende ting højest;
Fokuspunkter:
- Boldbesiddelse
- Høj afleveringsprocent
- Højt genpres
- Mange afleveringer
Nedenfor følger en redegørelse for mine valg af hhv. taktik, holdinstruktioner, spillerinstruktione
r, tilråb og foretrukne træk, ligesom jeg også præsenterer kampforberedelsen og modstanderinstrukti
oner.
Taktikken
Ligesom i virkeligheden har jeg, naturligt nok, valgt at tage udgangspunkt i formationen 4-5-1(4-2-3-1). Derfor ser formationen således ud;
Opstillingen som der ses på billedet ovenfor, er den stærkeste opstilling der må formodes at kunne stille med. En væsentlig forskel fra virkeligheden, er at Gylfi Sigurósson opererer på den offensive midtbane, frem for Joe Allen. Dette skyldes at FM12 ikke har portrætteret Allen til at spille denne position. Således er Mark Gower ude af start-formationen, og Allen har overtaget hans position.
Holdinstruktioner
Følgende punkt er grundlæggende for valg af filosofi. Holdinstruktionerne er bestemmende for helt basale ting, hvorfor der her er lagt stor vægt ved udformningen af denne taktik.
Hvad angår filosofien er der valgt en flydende tilgang til spillet. Dette sikrer at holdet angriber og forsvarer som en samlet enhed. Derudover justerer denne filosofi også kreativiteten spillerne iblandt, således at denne er på et moderat niveau(red: mere om dette senere).
Strategien der er valgt er kontrollér. Denne valgte indstilling er ideel hvis man forventer at have hovedparten af spillet, hvilket Swansea City jo har. Bolden spillet kontrolleret og tålmodigt rundt på banen, hvor der ledes efter huller i forsvaret. Hvis hullet ikke findes, spilles bolden på tværs, og i pressede situationer bagud.
Holdet spiller med, grundet afleveringsstilen, korte afleveringer. Således spilles bolden konstant i fødderne, og spillerne modtager bolden over få meter. Således skabes mange afleveringer midt på banen.
Under kreativ frihed, er der valgt standard. Dette er i og for sig gjort, da spillernes kreative frihed er defineret under spillerinstruktione
r. Men da holdindstillingen har noget at skulle have sagt alligevel, er denne sat til standard, da målet er ikke at give dem for meget frihed. Hvis dette var tilfældet, ville spillerne måske forsøge driblinger og at slå vindere(stikninger), frem for at søge den simple aflevering.
Næste indstilling er nøgleingrediensen til det høje presspil som Swansea City praktiserer. Under skærme af, er der valgt en indstilling der hedder pres mere på. Denne indstilling sikrer at spiller presser op ad banen, og dermed sætter modstanderne under pres.
Tackling-indstillingen er valgt til standard. Denne er ligesom kreativ frihed valgt individuelt for de enkelte spillere. Et faktum er at Swansea City er iblandt de hold der laver færrest frispark, og er derfor også et hold der ikke får mange kort. Derfor søges der lignende, altså en ikke svinsk tilgang til spillet.
Hvad opdækningen gælder, er der valgt zoneopdækning. Dette gør at holdet, måske især firebackkæden, dækker hver sin zone. Dermed kan de centrale midtbanespillere samt kanterne presse rummet foran eget forsvar.
Indlæg er sat til standard til hårde indlæg. Dette skyldes at den enlige angriber Danny Graham ikke har højden til at vinde de høje indlæg. Dermed skal det tilskrives at indlæg sjældent forsøges, så derfor stræbes der mod at slå hårde flade indlæg de gange et indlæg prøves.
Bevægelsesfrihed gælder ligesom kreativ frihed samt tackling at denne er individuelt valgt under spillerinstruktione
rne. Der stræbes mod at give de angribende spiller en forholdsvis høj bevægelsesfrihed, da disse således skaber rum for de boldfordelende midtbanespillere.
Den defensive linje er valgt med højt pres, og der spilles med en normal bredde. Tempo og tidspild er hhv. langsom og sjældent. Der fokuseres på afleveringer igennem midten, da dette giver de centrale midtbanespiller kontrol og spillet, og derved spredes spillet ud til kanterne på den sidste tredjedel af banen. Der spillet ikke på kontraangreb, ligesom der ikke spilles på offside.
Slutteligt er Joe Allen valgt til playmaker, ligesom Danny Graham er valgt som targetman. Boldende der bliver spillet til Graham bliver spillet til hans fødder, ligesom der ses i virkeligheden.
Nedenfor ses holdinstruktioner som set i spillet;
Spillerroller
Nedenfor følger en gennemgang af de enkelte spilleres roller på banen. Rollerne afspejler spillernes roller som de spiller med i virkeligheden.
Hvad angår målmanden, er denne sat til en målmands-rolle med en forsvarerende pligt. Dette skyldes at Michel Worm, som er målmand, forcer afspejles i denne rolle. For at udnytte at der spilles med en høj bagkæde, kunne der forsvarligt være blevet valgt en målmand med rollen sweeper målmand, men dette ville gøre at når bolden blev spillet tilbage hertil, ville han have kortere betænkningstid, og ville derfor sparke den langt. Dette er ikke målet da der forsøges at holde i bolden.
De to backs har begge rollen back, og pligten automatisk. Dette sikrer at de både forsvarer og angriber, for således at skabe overtal både fremme på banen og nede i forsvaret. I virkeligheden angriber Angel Rangel og, hvorfor Neil Taylor bliver tilbage. Dette er forsøgt udført til en hvis grad, men Taylor går enkelte gange med frem, for at skabe en afleveringsmulighed, for de centrale midtbanespillere, i venstre side af banen.
Omkring de centrale forsvarer, er der ikke meget at sige. De spiller begge med denne rolle, og har en defensiv pligt. I virkeligheden har de, især Ashley Williams, mange afleveringer, hvilket er forsøgt genskabt i taktikken.
Den venstre centrale midtbanespiller, den defensive, har fået rollen som bolderobrende midtbanespiller. Dette selvom Leon Britton ikke har de bedste stats til denne position. Denne position dækker han i virkeligheden og rollen giver ham ligeledes muligheden for a distribuere bolden rundt på banen.
Partneren hertil, den højre centrale midtbanespiller, Joe Allen, har rollen dybdeliggende playmaker med pligten support. Dermed spiller han bolden til kanterne, den offensive midtbane og angriberen.
Den offensive midtbane, spilles som en fremskudt playmaker med pligten support. Denne position er valgt, da spilleres således ligger imellem midtbane og angreb, for konstant at gøre sig spilbar.
Kanterne er begge valgt til at være indvendige angribere med pligten offensiv. Disse skal begge forsøge at skære ind i banen og skabe overtal sammen med den enlige angriber. I virkeligheden skærer Scott Sinclair ofte ind i banen, imens Nathan Dyer skiftevis holder sig ved linjen og skærer ind. Dette er forsøgt genskabt i taktikken.
Angriberen skal forsøge at presse forsvaret og midtbanen når disse bygger spillet op. Derved er rollen defensiv angriber valgt, hvorfor pligten offensiv er tilbvalgt.
Spillerinstruktione r
Nedenfor følger en gennemgang af de overvejelser der er gjort omkring de enkelte spilleres spillerinstruktione
r. Det er kun de vigtigste og mest banebrydende ændringer der bliver omtalt, da en præsentation af alle kategorier og eksempelvis illustreringen ville være for omfattende. For en komplet præsentation af den enkelte spiller, må taktikken hentes.
Målmanden er der som sådan ikke rørt ved. Dog gælder det for målmanden, at han fordeler bolden til bagkæden. Derved er boldfordeling sat til forsvar opsamler. Der er ikke valgt hvem bolden spilles til, da dette ville blive for forudsigeligt, ligesom målmanden ville kunne sætte den enkelte spiller under pres. Derfor forsøges bolden afleveret til den spiller der er mindst presset.
Backsene forsøger sig primært på at undlade indlæg og dybe stikninger. Derved spilles bolden hvor den kom fra, ellers forsøges en anden spiller spillet. Løb fra dyb er sat til nogle gange, da dette samtidig skal skabe bevægelse omkring den centrale midtbanespillere. Den højre back forsøger at holde i bolden, for at give midtbane tid til at komme på plads hvis disse ikke er på deres position.
Ved de centrale forsvarsspillere er der ikke så meget at benævne. De er begge begrænset til stort set ingen frihed at have, ligesom deres afleveringer er sat kortere end resten af truppen.
Den bolderobrende midtbanespiller forsøger at blive imellem forsvar og midtbane, og enkelte gange gå med frem. Derfor er løb fra dyb sat til nogle gange, og han forsøger ligeledes at holde på bolden. Han er den eneste spiller på holdet der tackler hårdt.
Den dybdeliggende playmaker har mere frihed. Han forsøger nogle gange med dybe stikninger. Han holder ligesom hans partner på bolden, og denne spillers mentalitet er en anelse højere en den bolderobrende midtbanespillers.
Den offensiv midtbane er som tidligere benævnt bindeleddet mellem angreb og midtbane. Derfor holder han ikke på bolden, og fungerer således som mobil spilstation. Han bevæger sig ligeledes fra positionen for at skabe de uventede og undgå en opdækning. Spilleren har indstillingen løb i hullerne, hvilket både bevirker at han til tider er at finde alene med målmanden, men også at han hør sig spilbar på midtbanen.
De to kanter har begge, som tidligere nævnt, tilvalget at skære ind i banen. Ligeledes blev der nævnt at Nathan Dyer holder sig ved sidelinjen, hvilket bevirkes af hans foretrukne træk, ”holder sig helt ude ved linjen”. Selvom deres indlæg er sat til nogle gange, ses det ofte at spiller, hvis er at finde omkring baglinjen, dribler ind i banen og enten forsøger sig med en kort aflevering bagest i feltet, eller prøver afslutningen selv. De er samtidig de eneste spillere på banen, som tillades at drible enkelte gange.
Grundet angriberen arbejdsopgaver som tidligere blev benævnt, skærme han af på hele banen. Han holder ligeledes på bolden, da han skal ses som en slags targetman, der kan sætte kanterne i spil.
Indstillinger der ikke er blevet benævnt er eksempelvis tæt markering, løb med bold, og afleveringsstil. Disse er ens for alle spillerne, og er sat således at holdet dækker tæt, dribler sjældent og alle afleverer kort.
Udråb
Råb til spillerne er en meget vigtig del af spillet. Disse ændrer i enkelte tilfælde både hold- og spillerinstruktione
r, men giver ligeledes muligheder der ikke er mulige at vælge herunder.
Det første udråb der er valgt er omhandlende den defensive fordeling. Denne er sat til spil op fra forsvar. Dette sikrer velovervejede angreb, ligesom der skabes mange afleveringer.
Den defensive linje skubber højere op, for at presse modstanderen. Derfor er råbet skub højere op valgt, og dette gør at den defensive linjes mentalitet forøges, ligesom der skærmes mere af.
Tacklinger er sat til vær aggressivt involveret. Dette hænger måske ikke sammen med målet om ikke at modtage mange kort, men denne indstilling gør at spillerne tackler i stedet for at løbe ved siden af modstanderen.
Afleveringer er sat til spil i fødderne, hvilket sikrer at afleveringerne holdes korte.
Under bredde er indstillingen spil smallere valgt. Således fokuseres alle afleveringer omkring midtbanen.
Boldbesiddelses-indstillingen er hold boldbesiddelse, hvilket sikrer at holdet hele tiden forsøger at holde på bolden.
Ved læg pres er chikanér modstanderen valgt. Denne indstilling er ideel hvis der stræbes mod at genvinde bolden hurtigt. Indstillingen gør ligeledes at der markeres tæt.
Midtbane-distrubution er sat til udnyt midten, hvilket sikrer at bolden for det meste er at finde omkring playmakerne på holdet.
Nedenfor ses et billede af de valgte udråb;
Foretrukne træk [/u]De foretrukne træk der er implementeret i spillet, er efter min mening utroligt undervurderede. Disse træk vil alle dage trodse de indstillinger der sættes når en taktik laves.
Eksempelvis har Gylfi Sigurósson der foretrukne træk skyder fra distancen. Dette vil sige at ligegyldigt om han sættes til at skyde sjældent udefra vil han alligevel prøve. Et andet eksempel er min påstand omkring Nathan Dyer og hans foretrukne træk holder sig helt ude ved linjen. Jeg kan se under kampene, at til trods for at han er sat til at skærme ind i banen, så holder han sig alligevel oftest helt ude ved sidelinjen.
Disse foretrukne træk har tydeligvis stor andel i hvordan der spilles, og min emulering af taktikken lider da også under disse foretrukne træk, eller manglen herpå. Da jeg startede spillet, skyndte jeg mig og lære Leon Britton at hente bolden dybt, således dette var et af hans foretrukne træk. Efter 15 spillede kampe, lærte han det træk, hvorfor han ikke har været i stand til dette i de første 15 kampe af emuleringen. Derfor vil jeg nedenfor gennemgå de foretrukne træk der ville være ideelle til en sådan taktik, ligesom jeg vil bandlyse dem der overhovedet ikke fungerer.
Forsøg så vidt muligt at belær den midtbane med den mest defensive orientering at gå dybt for at hente bolden. Derudover skal dine midtbanespillere, herunder også den offensive midtbanespiller, forsøge afleveringen fremfor skuddet. Der skal stræbes mod at alle spillere på holdet, måske bortset fra kanterne, spiller simple afleveringer. Derudover er løber i dybden et godt træk for dine centrale spillere, da de således skaber plads og afleveringsmulighed
er for hinanden. Kanterne samt angribere kunne med fordel lære at spille et-to afleveringer.
Foretrukne træk der ikke passer til en denne eller lignende taktikker, er skyder fra distancen og løber med bolden ofte. Disse taler alle da imod fokuspunktet omkring en høj boldbesiddelse.
Ovenstående omtalte træk kan måske være benævnt med de forkerte navne.
Kampforberedelse
En anden ting der i mine øjne er undervurderet i spillet kampforberedelsen. Denne bruges til at belære dine spillere omkring taktikken, herunder formationen, mentaliteten, afleveringsstilen samt andre hovedpunkter.
Efter 22 kampe i mit spil, har holdet stadigvæk kun lært 3/4 af mentaliteten, afleveringsstilen samt presspillet. Disse tre ting er ekstremt vigtige for at taktikken fungerer, og derfor sørger jeg som regel også for at holdets fokusområde er samarbejde og at arbejdsbelastningen er høj indtil alle facetterne af taktikken er lært fuldt ud.
Når dette er tilfældet kan der fokuseres på de andre valgmuligheder, som er; defensiv placeringsevne, offensive løb, forsvarsspillet ved dødbolde og offensive dødboldssituationer
. Disse muligheder vedrører altid den kommende kamp, imens samarbejde-funktionen skal opbygges. Derved virker de resterende muligheder med det samme, og er ikke afhængige af tiden. Vælg efter din kommende modstander; scorer de mange mål på hjørne? Har de gode angribere? Er du favorit og skal frem på banen?
Modstanderinstrukti oner
Modstanderinstrukti
onerne skal gerne stemme overens med resten af taktikken. Når instruktionerne sættes, kigges der på hvad fokuspunkter for taktikken er.
I dette tilfælde er presspillet vigtigt, hvorfor der selvfølgelig skærmes af. I alle 22 testede kampe, skærmede jeg af på alle modstanderne der er beliggende over midten i forhold til startformationen. Grunden til at defensive spillere ikke skærmes af, er af forbehold for træthed. Spillerne skal gerne holde mere end en halveg.
Ligeledes tvinges modstanderne, undtagen målmanden, til at bruge svageste ben.
ResultaterNedenfor følger en præsentation af de resultater jeg har opnået. Der vil ligeledes blive gennemgået forskellige statistikker sammenlignet med tal fra den virkelig verden.
HoldstatistikSom tidligere benævnt var en af fokuspunkterne i denne taktik, at forsøge at genskabe Swansea City’s boldbesiddelse. Dette blev redegjort for i afsnittet
Emulering i FM12.
Swansea City har i de 22 kampe de har spillet i denne sæson, opnået en gennemsnitlig boldbesiddelse på 56%. Dette til trods for de har spillet mod store klubber som eksempelvis; Manchester City, Arsenal, Chelsea, Manchester United og Liverpool. Dette er en stor bedrift, taget deres oprykkerstatus i betragtning.
I gennem emuleringen i FM12 har jeg i de 22 spillede kampe, opnået en gennemsnitlig boldbesiddelse på 63%. Heri tæller, ligesom i virkeligheden, opgør mod Manchester City, Arsenal, Chelsea, Manchester United og Liverpool.
Som det ses af de to tal, er den forsøgte genskabning af boldbesiddelse fuldført, og så endda med en difference på 7% i Football Manager’s favør.
Nedenfor ses nogle eksempler på den høje boldbesiddelse der er opnået i spillet;
I de 22 spillede kampe jeg udførte i spillet, var holdet i stand til at have en boldbesiddelse på over 50% i alle 22 kampe. Den laveste besiddelse der blev spillet med, var 54%, hvilket var på Old Trafford i en kamp mod Manchester United.
Et andet fokuspunkt var at efterligne holdets høje afleveringssucces. Holdet spiller gennemsnitlig med en afleveringssucces på 85%. I tallet gemmer sig en statistik der siger, at Leon Britton har flere succesfulde aflevering pr. aflevering end Xavi fra F.C. Barcelona. Dermed er det tydeligt for enhver, at Swansea City mestrer denne opgave fuldt ud.
I spillet har jeg været i stand til at opnå en afleveringssucces på 82,3%, hvilket er dårligere end virkeligheden, men samtidig er et flot tal, taget spillernes niveau i forhold til mostanderne i betragtning. Afleveringsprocente
n er mulig at se på ovenstående billeder.
Ligesom boldbesiddelse, opnåede jeg en afleveringsprocent højere en modstanderen i alle 22 tilfælde, hvor den laveste procent, lå på 75%, hvilket var på udebane mod Everton.
Et andet fokuspunkt der blev vægtet højt, var at spille med mange afleveringer i hver kamp. Jeg har ikke været i stand til at finde statistikker over hvor mange afleveringer Swansea City i gennemsnit spiller med, men mod Arsenal afleverede de bolden succesfuldt hele 424 gange.
I spillet har jeg været i stand til, gennemsnitligt, at aflevere bolden 347 gange pr. kamp. Det højeste antal afleveringer jeg formåede i én kamp var 467, i en kamp på hjemmebane mod Sunderland der endte 1-1. Det laveste antal blev opnået var 268 afleveringer var i et 0-2 nederlag på udebane mod Manchester United. Men selvom antallet her virker lavet, var det hele 72 flere afleveringer end Manchester formåede.
Ligesom for boldbesiddelsen og afleveringsprocente
n, havde vi flere afleveringer end modstanderen i 22 ud af 22 kampe.
I defensiven har jeg valgt at kigge på skud modtaget pr. kamp, skud blokeret pr. kamp, tackling pr. kamp, frispark pr. kamp og interceptions pr. kamp. Indenfor hver kategori har jeg sammenlignet tallene fra FM med virkeligheden, og dette giver en graf der ser således ud;
Hvis man ser på de skud holdet tillader mod sig pr. kamp, er tallet en anelse lavere i spillet. Dette skyldes, tror jeg, det høje pres. Set ud fra grafen har presset måske været en anelse for højt. Dog er det positivt at tallet er væsentlig lavere end i virkeligheden.
Hvad angår det antal skud der bliver blokeret pr. kamp, var jeg ikke i stand til at matche virkeligheden. Dette skal dog ses i lyset af, at jeg generelt modtog færre skud en i virkeligheden.
Når der kigges på det antal tacklinger der blev udført pr. kamp, giver dette et lidt misvisende resultat. Her var tallet væsentlig højere i FM en i virkeligheden, hvilket, tror jeg, kan tilskrives en fejlvurdering af de enkelte spilleres stats i FM. Her kan tackling, markering og aggressivitet nævnes, som stats der påvirker statistikken.
De begåede fripark pr. kamp ligger på et pænt niveau, og kan stort set kaldes fejlfrit genskabt.
Antal interceptions pr. kamp derimod er langt ved siden af. Her var jeg i stand til at intercepte næsten dobbelt så mange bolde som i virkeligheden. Dette kan, ligesom, antal skud pr. kamp, tilskrives det høje genpres.
I offensiven har jeg valgt at kigge på skud modtaget pr. kamp, skud blokeret pr. kamp, tackling pr. kamp, frispark pr. kamp og interceptions pr. kamp. Indenfor hver kategori har jeg sammenlignet tallene fra FM med virkeligheden, og dette giver en graf der ser således ud;
Ses der på antal skud pr. kamp er dette tal emulering godt. Der er ingen væsentlig forskel på tallet i FM og i virkeligheden.
Ligeledes gælder det for skud på mål pr. kamp at dette tal er forholdsvis ens både for FM og i virkeligheden. Dog vægter tallet for FM højere, hvilket må siges at være positivt.
Antal driblinger pr. kamp er måske det bedst ramte resultat indtil videre. I taktikken var det kun kanterne der blev tilladt at drible, hvorfor det må formodes at driblingerne er udført af dem.
Hvad angår de frispark der blev begået mod holdet pr. kamp, er tallet en anelse højere i FM end i virkeligheden. Dette skyldes, tror jeg, at de 4 mand i front, Sinclair, Sigurósson, Dyer og Graham alle 4 er små typer. Derfor må det formodes at det er mod dem frisparkene bliver begået.
I spillet løber spillerne i offside dobbelt så mange gange som i virkeligheden. Jeg har dog lagt mærke til at næsten halvdelen af disse offsides, er efter et hjørnespark. Hvis bolden spilles tilbage til spilleren der taget hjørnesparket, vil der næsten altid blive dømt offside.
Ses der på de mål som holdet scorer, bliver, som forventet, en stor del af målene scoret i åbent spil;
Der at den procentvise stigning for de to første kategorien i hhv. FM og virkeligheden er ca. den samme. Derved er raten af mål i åbent spil og ved dødbolden ca. den samme. Dog er den en lille overvægt, som opvejes af at der i FM ikke er scoret så mange mål på straffe som i virkeligheden.
Swansea City har i virkeligheden fået vist 29 gule kort og 1 rødt. Dermed er klubben en af de klubber i ligaen der har fået færrest strafpoint. I FM er 22 kampe udmundet i, 31 gule kort og 0 røde. Dermed må det siges at emuleringen heraf er gået efter planen.
Ovenstående statistikker har mundet ud i en 11. plads i ligaen, sammenlignet med 13. plads i virkeligheden. I spillet er de 22 kampe endt i hhv. 7 sejre, 7 uafgjorte og 8 nederlag. Dette kan sammenlignes med virkeligheden, hvor 22 kampe er endt i 6 sejre, 8 uafgjorte og 8 nederlag. Dermed ses det at spillet afspejler virkeligheden rimelig godt, dog med en bedre pointhøst pr. kamp i spillet.
I spillet er der i 22 kampe scoret 32 mål imens der er lukket 35 ind. Hvis dette sammenlignes med virkeligheden har Swansea City scoret 23 og lukket 27 ind. Dermed bliver der både scoret mere og lukket flere mål ind i FM, men ses der på forholdene imellem scoret/mod for hhv. FM og virkeligheden fås tallene 0,91 og 0,85, hvilket må siges at være tætte på hinanden.
SpillerstatistikSpillerstatistikken har jeg valgt skal mønte på mål, assists, skud på mål, afleveringsprocent, kampens spiller, nøgleafleveringer, driblinger, frispark begået, afleveringer pr. kamp og indlæg.
Ses der på de mål der er blevet scoret i virkeligheden, ses det at Danny Graham er topscorer med 7 mål. Herefter kommer Scott Sinclair og Nathan Dyer med hhv. 6 og 3 mål. I FM, blev Danny Graham topscorer med 8 mål, imens Scott Sinclair og Gylfi Sigurósson kom nummer 2 og 3 med 5 og 4 mål. I virkeligheden har Sigurósson kun spillet 1 kamp, grundet han først lige er blevet udlejet. Jeg tror dog, at hvis han havde spillet hele sæsonen, at han ville være deroppeaf sammen med Sinclair og Dyer.
Hvis der ses på de assists der er blevet lavet i virkeligheden topper Mark Gower med hele 5. Mark Gower blev ofret på bekostning af Sigurósson i FM, og han topper da også listen heri. Hele 8 af slagsen har islændingen lavet, hvorefter midtbanegeneralen Leon Britton følger med 4.
I virkeligheden topper Sigurósson, trods kun en kamp, listen over den med flest skud. Han har skudt 3,5 afsted pr. kamp hvorefter Sinclair og Graham følger med hhv. 3 og 2 pr. kamp. Disse tal var imidlertid svære at efterligne i spillet, hvorfor Sigurósson fører med 3 pr. kamp, hvorefter Sinclair og Graham følger med hhv. 1,6 og 1,3 pr. kamp. Dermed er antallet af skud en anelse forkert, men top 3 er identisk både i FM og i virkeligheden.
Spilleren med den største succesrate pr. afleveringer i virkeligheden er Leon Britton. Han har fuldført 93,3% af sine afleveringer. Det er imidlertid også ham der topper listen i spillet. Her har han ramt rigtigt 91% af gangene.
I virkeligheden er Michel Vorm den spiller med fleste Man-of-the-match priser. Dette skyldes fremragende præstationer i målet og disse har givet ham titlen hele 4 gange. I spillet er disse mere ligeligt fordelt, og titlen som den bedste spiller deles af Sigurósson og venstrebacken Neil Taylor.
Hvad angår nøgleafleveringer så topper Sigurósson ikke overraskende listen i FM. Han præsterer 1,35 af slagsen pr. kamp. I virkeligheden derimod topper, føromtalte, Mark Gower, med hele 2,5 pr. kamp. Dette er en voldsom forskel, og jeg tror at det delvist skyldes FM syn på hvad en nøgleaflevering er.
Antal af driblinger pr. kamp må formodes at blive domineret af de to kanter. I virkeligheden præsterer de begge 2 af slagsen pr. kamp, imens billedet i FM er ldt anderledes. Her er Sinclair oppe på hele 3,4 pr. kamp, imens Dyer ligger på 1,8 driblinger pr. kamp.
Som før benævnt begår Swansea City ikke særlig mange frispark. Derfor er det også et moderat antal som Ashley Williams begår pr. kamp. Som listens etter begår han i gennemsnit 1,2 pr. kamp, sammenlignet med 1,36 i FM. Dette er et pænt resultat. Dog begår både Neil Taylor og Leon Britton flere frispark end ham i FM, med hhv. 1,86 og 1,43 frispark pr. kamp.
En af de mere spændende statistikker er antal af afleveringer pr. kamp. I virkeligheden topper de defensive spillere, da bolden spilles meget rundt bagi. Dette gør at Ashley Williams, Angel Rangel og Leon Britton fører med hhv. 68, 61 og 61 afleveringer pr. kamp. Dette resultat har været svært at illustrere i FM. Her er antallet generelt lavere, hvilket også ses ved at Neil Taylor topper listen med 50 afleveringer pr. kamp. Herefter kommer Rangel og Sigurósson med hhv. 41 og 40 afleveringer pr. kamp.
Grundet filosofien bliver der generelt ikke slået særligt mange indlæg. I virkeligheden bliver hovedparten dog slået af Gower og Sigurósson. De slår 2,4 og 2 pr. kamp, hvilket er meget sammenlignet med FM. Her fører Sigurósson listen med 1,12 indlæg pr. kamp. Dette tal skal dog tilskrives at han er manden der tager hjørnespark, og derfor er tallet naturlig højere.
KonklusionFor at summere op på det hele, må det siges at emuleringen af Swansea City’s taktik er ramt med et flot resultat. Statistikkerne viser generelt ikke megen afvigelse. Overordnet set må det kunne konkluderes at en emulering af denne taktik er muligt. Hvorvidt om emuleringen bliver rammende eller ej, skyldes ændringer i det taktiske, hvadenten om disse er store eller små.
Hvis der skal nævnes forbedringer til selve emuleringen, må hovedændringer skulle være reduceringen af det pres som spillerne benytter. Ligeledes skulle de foreslåede foretrukne træk læres til spillerne inden spilstart. Især Leon Britton’s evne til at hente bolden dybt, har en stort indvirken på spillet.
FM byder på nogle mangler i form af vurderingen af spillerne. Mange er ramt rigtigt, men jeg synes især Mark Gower er undervurderet, ligesom Jazz Richards er skudt ved siden af. Ellers må man overordnet sige at, set ud fra statistikkerne, spillerne er ramt rimelig godt.
DownloadTaktik -
http://peecee.dk/upload/view/348020Excel-ark -
http://peecee.dk/upload/view/348019Inspirationhttp://www.whoscored.com/Teams/259/http://www.fantasyfootballscout.co.uk/premiership-set-piece-takers/http://www.swanseacity.net/page/Statisticshttp://www.whoscored.com/Blog/qpds_nfgeu--jjqvkq_eqg/Show/Team-Focus-Swansea-City-Just-Like-Watching-Barca%21http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/teams/s/swansea_city/club_stats/default.stmhttp://soccernet.espn.go.com/team/squad/_/id/318/league/eng.1/swansea-city?cc=5739http://www.haugstadfootball.net/?p=425