Reial Club Deportiu Espanyol de Barcelona
Indledning:Highbury står for denne udgave af månedens anbefaling. Stedet er Barcelona. En herlig by i det spanske, hvor to af holdene i La Liga har hjemme. Der er dog store forskelle på de to. På den ene side har vi nogen der ”altid” er med i titelkampen og derfor ude at spille i Europa. På den anden side har vi en klub der glad for at få en solid midterplacering.
Denne anbefaling er et forsøg på at tage det interessante valg i denne by, frem for det nemme valg. RCD Espanyol skal føres til tops. For at komme helt til tops, så skal man forbi bysbørnene, og ej at forglemme de to klubber i hovedstaden. Det bliver en lang og sej rejse, så kom frisk!
Baggrund:Klubben blev grundlagt i 1900 af en spansk ingeniørstuderende fra universitetet i Barcelona, og senere flere medstiftere. Dermed blev klubben også den første spanske klub, som blev stiftet udelukkende af spanske fans af boldspillet. Klubben var desuden med til at danne La Liga i 1928, og Espanyol har rekorden for flest sæsoner i La Liga uden faktisk at have vundet titlen.
Espanyol startede med at spille i gule trøjer, samt shorts som spillerne selv valgte, men i 1910 skiftede man til de hvide og blå striber, der samtidig blev en del af klubbens logo. Klubben har i dag hjemme på det nye stadion Estadi de Cornellá-El Prat, som har været hjemmebanen siden 2009.
Klubben har vundet Copa del Rey fire gange: 1929, 1940, 2000, 2006 og de har vundet Segunda División en enkelt gang i 93/94 sæsonen. Klubben har endnu ikke vundet La Liga.
Hæder til en falden kammerat:Den 8. august 2009, da klubben spillede nogle træningskampe i Italien, døde Daniel Jarque, i en alder af 26, af hjertestop,. Siden da, hylder og ærer Espanyols supportere Jarque i hver eneste kamp, ved at synge hans navn i hele det 21-ende minut, hans tidligere trøjenummer.
El derbi Barceloní: Espanyols lokalrivaler har altid været FC Barcelona. De hvide og blå var en af de klubber som fik tildelt kongelig protektion. Klubben blev desuden grundlagt udelukkende af spanske fodboldfans, i modsætning til FC Barcelonas multinationale grundlæggere. Så allerede i deres udgangspunkt var de to klubber meget forskellige. Rivaliseringen blev desuden forstærket af hvad Catalonierne så som en provokerende repræsentant for Madrid.
I tiden under både Miguel Primo de Rivera (1923-1930) og Francisco Franco (1939-1975), blev Espanyol af størstedelen af Barclonas indbyggere set som en klub, der var nært knyttet til den centrale magt, i skarp kontrast til den revolutionære ånd i Barca. En følelse der står i skarp kontrast til realiteterne, da Franco ydede finansiel støtte til FC Barcelona.
Selvom det er det derby i La Ligas historie, som er blevet spillet flest gange, så er resultaterne på ingen måde ligeligt fordelt. Barcelona har været utroligt domminerende. Espanyol har kun formået at slutte over Barcelona tre gange i løbet af næsten 70 år, men de har dog rekorden for største sejr, da de vandt 6 – 0 over Barca i 1951. I 08-09 sæsonen vandt Espanyol 2-1 over Barca, og blev dermed det første hold, som slog Barcelona på Camp Nou i sæsonen hvor de vandt The Treble.
Espanyol I FM:Der er mange penge i fodbold, eller i hvert fald i nogle klubber. Espanyol er dog ikke en af disse. Man starter med et ikkeeksisterende transferbudget, samt et lønbudget der kun lige giver råderum nok til at man ikke halser afsted i minus fra start af. Der skal derfor udøves købmandsskab hvis man skal lave nogle større ændringer på holdet. Man kan i stedet overveje at benytte sig af de unge spillere, der er til rådighed på ungdomsholdet, selvom der er lidt langt imellem snapsene. Førsteholdet er spået til at nå en 11. plads i ligaen, og man har muligheden for at skrue op for disse forventninger, men det øger kun marginalt ved lønbudgettet.
Holdet står ikke over for store problemer med alderen, hvilket om muligt kan skyldes, at man økonomisk set må sætte sin lid til unge talenter. På målmandsposten har man et ungt talent i Pau López, 20, som spås en god fremtid i klubben. I kæden foran er der interessante spillere i Enzo Roco, 22, og Rubén Duarte, 19. På midtbanen er lejesvenden Marco Asensio, 19, ikke til at komme udenom. Desværre udgøres flere af de talentfulde midtbanefolk desværre af folk, der er kommet til klubben via en lejeaftale. I forreste geled huserer Felipe Caicedo, 26, og Gerard Moreno, 23, men en ekstra angriber ville nok ikke skade. Der er bestemt noget at arbejde med, men der er også en masse arbejde der skal udføres. Vejen forbi lokalrivalerne bliver ingen ”walk in the park”.