Hey alle
Jeg kunne godt tænke mig, at vi fik en erfaringstråd, når det kommer til forskellige universiteter og studiebyer
Jeg ved, at aldersgruppen her på siden gør, at en del allerede læser på universiteter eller har gjort, men at mange først vil komme dertil indenfor få år
Jeg er selv startet på et universitet i sommers, og af hvad jeg selv følte dengang, så kunne det være rart med lidt indsigt i, hvad andre har erfaret. I hvert fald fandt jeg det ofte lidt sterilt, og det er ofte meget svært at sidde hjemme og vide, hvad der egentlig er bedst for en selv, da alt jo kun er på skrift
Vigtigst af alt vil jeg gerne sige, at jeg håber folk vil dele deres erfaringer med andre, at alle vil respektere den måde andre ser tingene, således at alle kan føle sig frie til at komme med indput, både egne erfaringer og spørgsmål til andre, såfremt man skulle have sådanne
Mine erfaringer:Studieretning: Civilingeniør
- For dem der ikke ved så meget om dette, så vil det sige en masse med naturkræfter og matematik. Alt efter valg af linje - og der er mange - har man så fokus på fysik, kemi, biologi, elektronik, fotonik eller hvad det nu alt kan være. Ingeniørretningen handler meget om fremtidens ledere og fremgangsmænd (og kvinder) indenfor teknologi, og målet er at blive sat i stand til, at man kan være med til fx at udvikle produkter inden for alverdens emner i virkelighedens verden, lige fra medicin, designerstole, biler og vindmøller.
At uddanne sig til civilingeniør tager 5 år, hvoraf de tre går med en bachelor og de 2 med en kandidat. Kort sagt er bacheloren din grunduddannelse hvor du får et bredt syn for tingene, og siden vil du så i din kandidat kunne specialisere dig indenfor forskellige linjer og retninger.
Universitet: DTU i Lyngby
DTU står for Danmarks Tekniske Universitet. Jeg skal ikke selv gøre mig til herre over, hvor "gode" de er som undervisere på DTU, men ifølge deres eget udsagn, er de med i toppen af Europa, når det kommer til tekniske universiteter og således også det bedste i Danmark - hvorvidt det passer vil jeg dog ikke stå inde for.
Min grund hertil er ikke, at jeg tror andet, men blot, at jeg ikke selv har oplevet "konkurrenterne".
På DTU får man i løbet af bacheloren mulighed for at skifte linje i et vist omfang, og man får mulighed for, selv at sammensætte sin studieplan. Dette er sammenlignet med andre universiteter et stort frirum. Man starter i det første semester (=halvår) med at have typisk 2-3 fag, hvor matematik som regel er inkluderet og derudover ofte også fysik og et retningsfag. Jeg har valgt Produktion og Konstruktion og havde derfor Ingeniørarbejde. Efter dette fastlagte halvår er det op til en selv at sammensætte sit skema, eneste begrænsninger er at man skal nå 180 point over 3 år, hvoraf der skal være 45 i hver af fire kategorier, nemlig naturvidenskabelige fag, teknologiske linjefag, projekter og almene fag og til sidst, valgfag.
Man har stort set frit valg på alle hylder inden for hver af kategorierne. Ved naturvidenskabelige fag skal man vælge ca. 6 ud af 8 fag, hvor fagene typisk er omhandlende matematik, fysik eller kemi. Ved teknologiske linjefag vælger man fra en liste af fag, der er specielt tilgængelige udfra ens valgte linje. Man har ca. 10 fag at vælge i mellem og skal så typisk vælge 7-8 stykker. Ved projekter og almene fag er det fastlagt hvilke fag man skal have, og her inkluderes bachelorprojekt og et fagprojekt på andet år. Valgfagene kan man frit placere, enten til at vælge ekstra fag i de andre kategorier, eller til at vælge fag fra andre retninger, eller desiderede valgfag der giver ekstra viden i den retning man nu engang søger.
Hvad jeg vil sammenfatte omkring DTU er, at man får stor valgfrihed til sin uddannelse, og man får adgang til mange af Danmarks førende teknologske områder. Mange af Danmarks bedste eksperter forsker og underviser på DTU, og man får rig lejlighed til at lære fra dem. Samtidig er DTU meget åben omkring, hvad man som studerende får lov til. Man må fx gerne bruge udstyr til flere millioner kr., samt kan man få økonomisk opbakning til store projekter til helt op mod en halv million kroner så fremt de tror på dit projekt.
Omkring studielivet skal det siges, at der dagligt går 8000 studerende på DTU. Man er dog opdelt i hold på ca. 60, og man skal derfor ikke tage stilling til dem alle sammen. En normal dag går med 1 eller 2 fag, hvor alle fag som regel varer 4 timer, to timers forelæsning efterfulgt af 2 timer grupperegninger. Ved forelæsningerne samles man ofte i større hold, og deler sig så ud på de små hold (60 per.) ved grupperegningerne.
Der arrangeres masser af fester for de studerende af de studerende, og der holdes ved studiestart nogle fantastiske rusture man nok aldrig glemmer.
I og omkring Lyngby er det til at bo i kollegium, da der er mange af dem. Jeg selv og min kæreste sidder til leje i en kollegielejlighed for mellem 4000 og 4500 pr. måned, hvilket er overkommeligt og ens med samme nogle andre steder, også uden for KBH. Lyngby ligger lige nord for København, og man har masser af indkøbsmuligheder i Lyngby qua byens storcenter samt gågade, og ellers har man 20 min i S-tog til hovedbanegården. I Lyngby er der masser af flot natur og ikke særlig Storby-like - jeg kommer selv fra landet, og har absolut ingen problemer med tilværelsen efter min flytning.
Min oplevelse:Jeg kan kun anbefale DTU. Der er virkelig styr på tingene, underviserne er yderst engagerede, og der tages godt hånd om, at man kan få hjælp når det er nødvendigt. Personligt elsker jeg den frihed studiet giver til, at man selv kan tage vare for sin uddannelse, og dermed få den skrædersyet lige som man vil. Derudover ligger fx eksamensperioden til vinter i december, og ikke i januar som mange andre steder, hvilket vil sige at jeg i år fx fik ferie den 6. december, og ikke skulle tænke eksamen gennem hele julen som mange andre.
Der er utrolig mange muligheder omkring DTU og på kollegierne. Starten er skrædersyet til at få mange venner omkring sig, og de mange store fester virker nogle gange lidt som de amerikanske film, dog ikke alle sammen.
Udover friheden og de andre personer synes jeg selv det er dejligt, at alle underviserne er så imødekommende omkring spørgsmål og hjælp, og de er meget villige til, at man kan låne og benytte sig af de store maskiner de har. Fx har DTU to ud af 10 mikroskoper i verden, der hører til en serie af de allerbedste der findes, og de står til fri afbenyttelse af de studerende, der læser den retning.
Andre muligheder i samme retning:Hvis man gerne vil læse til ingeniør er der mange muligheder. De mest oplagte foruden DTU er uden tvivl Aalborg Universitet, enten i Aalborg eller i Esbjerg, men der findes også universiteter i Odense og Århus. Jeg har ikke den store kendskab til disse, men af hvad jeg har hørt fra venner og bekendte der læser disse steder, så vil jeg mene at Aalborg har størst udvalg af disse. Her har man dog mere faste rammer, mindre ferie (
) og er langt mere låst i sin uddannelse. Jeg har dog intet dårligt hørt om det fra dem jeg kender.
I Odense (Syddansk Universitet) arbejder man vist nok med et "Science år" det første år, hvor man skal have rigtig mange forskellige grundfag, og siden hen specialiseres man så. Jeg har også hørt gode ting her, men min egen opfattelse er dog, at udbuddet af forskellige retninger her ikke er så stort som på DTU og hos Aalborg Universitet - jeg kan dog tage fejl.
I Århus bygger man vist nok uddannelsen op på en helt anden måde end på de andre universiteter, og umiddelbart er det det sted jeg har hørt mindst om, og også har tiltro til, har det mindste udbud - igen kan jeg dog tage fejl.
Omkring studiebyer, så mener jeg at prisen for at bo i Odense er ca. den samme som i KBH, mens jeg kun kender få i Århus, men her er det vist ret dyrt, og i hvert fald ikke billigere end i Odense og KBH. I Aalborg er det til gengæld klart billigst (de må have mange frie studiepladser
), og en lejlighed som min egen kan fås for under 3000 kr pr. måned, hvilket er en klar besparelse.
Jeg håber I andre vil dele jeres erfaringer, eller stille spørgsmål såfremt I har nogle. Jeg kan sagtens uddybe ting omkring DTU, men i første omgang er dette vist rigeligt