Intro: Er du til offensiv fodbold, teknisk velfunderede spillere og sambabold i allerhøjeste karat, og tilmed chancen for at spille med i Champions League? Så er Portugal helt sikkert landet, hvor du hører til! Den portugisiske liga spænder bredt, og alt efter hvilken klub man hører hjemme i, er pengene lige fra mange til rigtig få. Udfordringerne er derfor mange, og hver klub presser på for at nå deres mål. Den store økonomiske spredning giver også anledning til en stor spredning i niveauet på de forskellige hold. Holdene kan inddeles således:
Et bud på en top 3, vil med næsten usvigelig sikkerhed være Porto, Sporting CP og Benfica. Disse tre hold er endt i top 3, i tretten af de seneste tyve sæsoner. Der hersker derfor ingen tvivl om, hvem der regerer i toppen af rækken. Fordelingen af mesterskaber er dog under udvikling. Benfica er ligaens rekordholder med hele 31 nationale ligatriumfer, mens Porto er nummer to med 24 af slagsen. Sporting CP indtager tredjepladsen med 18 ligatriumfer, dog er det værd at bemærke, at de i de seneste 20 år, kun vundet rækken 2 gange (2000 og 2002). Udviklingen i øjeblikket går dog mod, at Benfica er ved at etablere sig som treer, mens Sporting CP og Porto er en lille tand bedre. I de seneste år har de to sidstnævnte klubber været væsentlig mere synlige på den europæiske scene, hvor Porto vandt Champions League i 2004, mens Sporting CP vandt Uefa Cuppen i 2005. Dette ses også tydeligt i den hjemlige liga, hvor Porto er regerende mester på 5. år, efter 4 triumfer i streg. Samtidig er Sporting CP ligeledes endt på en konstant andenplads de seneste 4 sæsoner.
Efter de tre giganter, følger en lille forfølgergruppe. Gruppen består hovedsageligt af Braga, mens hold som Vit. Guimaräes og Nacional da Madeira må betegnes som hold, der også delvist kan være med her. Desværre er de to sidstnævnte meget svingende, og de er et glimrende eksempel på det store midterfelt der hersker i ligaen. Braga har i de senere år været eneste konstante udfordrer til de europæiske pladser, mens Vit. Guimaräes har været fremme og blande sig nogle få år, Det samme gælder Boavista, men de senere år er niveau faldet hos Boavista, og i sidste sæson resulterede det i en nedrykning.
Efter disse klubber følger Maritimo og Belenenses. Disse to klubber virker som om de er marginalt stærkere end forfølgerne, og de kan derfor betegnes som et øvre midterfelt. Disse klubber svinger utrolig meget fra år til år, og det betyder, at de med det rette held godt kan stjæle de europæiske pladser foran outsidergruppen, mens de med en miserabel sæson kan ende i samme rod som fx Boavista gjorde i sidste sæson, og i værste tilfælde kan de rykke ned. Maritimo har været lidt stærkere end Belenenses de senere år, men Belenenses har en historie der vidner om kamp med holdene fra top 3, og de bør derfor rent organisatorisk betegnes som værende lidt stærkere end Maritimo.
Holdene i den efterfølgende gruppe må alle betegnes som at være på vippen. Gruppen består af Vit. Setúbal, Leixöes, Academica, Rio Ave, P. Ferreira og Naval. Disse hold er alle yderst svingende og må betegnes som yderst uforudsigelige når det kommer til fremtidens ligaplaceringer. Rent økonomisk er holdene langt bag holdene foran dem, og selv om de kan overraske positivt, så er der også stor sandsynlighed for at de kan skuffe, og dermed rykke ned. Især Naval ser hårde sæsoner i møde. Holdet er rækkens økonomisk dårligst funderede hold, og på trods af mediernes påstand om en sikker nedrykning, vover jeg skindet, og tror på at de er stærkere end mine to nedrykningskandidat er. Naval har i de senere år trodset skæbnen, og de er aldrig før rykket ud af Liga Sagres, ej heller trods deres dårlige økonomi.
Bundpropperne, mener jeg bør være ligaens to oprykkere, Leiria og Olhanense. De virker rent trupmæssigt, ikke til at have så meget at byde på, og siden de begge er dårligt økonomisk funderede, må de regne med en eller flere hårde sæsoner foran dem.
Den portugisiske Liga Sagres – Info og regler: Liga Sagres består af 16 hold.Benfica har rekorden, med hele 31 ligatriumfer! Alle møder hinanden to gange hver sæson, hvilket giver en total på 30 kampe pr. sæson. Når ligaen er færdigspillet, vil flere hold med samme antal point, først og fremmest blive fordelt efter holdenes indbyrdes opgør. Dette betyder, at det hvert år er vigtigt at vinde mod sine, formodede, værste konkurrenter. Dette er med til at give alle kampene en fantastisk indlevelse og fight. Når sæsonen er færdig, rykkes de to nederste hold direkte ned i Liga Vitales. Holdene fra 3.-5. pladsen belønnes med en plads i næste sæsons Europa League, dog kan den tredje Europa League billet gives til pokalvinderen i stedet for 5. pladsen. De øverste to hold er videre til Champions League.
Rent spillermæssigt, er der ingen begrænsninger i Liga Sagres. Der kan udtages 18 spillere, hvoraf de 7 er udskiftere, hvoraf de 3 må bruges – Altså helt som normalt. Den manglende restriktion til portugisiske eller unge spillere, som er kendt fra mange andre ligaer, kan skyldes ligaens mange sydamerikanere. Portugal er kendt som Europas eget Brasilien, hvilket også ses på fx Portugals landshold. Her var det senest Sporting CPs Liedson der konverterede til det portugisiske landshold. De mange sydamerikanere er med at give ligaen et meget højt teknisk niveau.
Pokalturneringerne: I Portugal spilles der to cupturneringer foruden hvert års Super Cup. Disse kaldes i FM, ligesom i mange andre lande, for pokalturneringen og Liga-cuppen. Den mest præstigefyldte er pokalturneringen, og det er også denne der giver adgang til Europa. Pokalturneringen minder meget om de fleste kendte pokalturneringer. Hele turneringen spilles som knockoutkampe, hvor de bedste portugisiske mandskaber så træder ind i turneringen i tredje runde. Så går turneringen ellers frem til sjette runde, hvorefter der spilles semifinaler og finale – Helt ligesom FA-Cuppen i England.
Liga-cuppen er derimod meget utraditionel. Første runde i denne turnering agerer som en form for kvalifikationsrunde . I anden runde kæmper de kvalificerede mandskaber i seks grupper af tre hold. Holdene er her de ti dårligst rangerede Liga Sagres-mandskaber, samt de otte kvalificerede mandskaber fra første runde. Vinderne af hver gruppe går så videre til tredje runde. Her deles de op i 3 grupper. Hver gruppe består så af to af de seks kvalificerede mandskaber, samt to af de seks bedst rangerede hold i Liga Sagres. De tre vindere går så videre til semifinalerne sammen med den bedste andenplads. Fra semifinalen er det så helt normale knockoutkampe, hvor de to vindere går i finale.
Udfordringer: Ud fra mine erfaringer i Portugal, primært skabt ud fra en femårig simulation frem i tiden, vil jeg nu forsøge at skabe tre scenarier, hvori man kan indleve sig, og nå et mål i spillet:
Den internationale: Porto, Sporting CP og Benfica er ligaens klart stærkeste hold. For disse tre mandskaber tæller den europæiske succes utrolig meget. De sidste år har især Porto vist gode takter i Europa, mens både Sporting CP og Benfica har været mere svingende. Ingen af de tre hold har dog endnu slået sig selv fast, som et hold blandt Europas aller bedste. Trupperne er der, pengene er der og muligheden er der – Er du manden der får et af disse hold til for alvor at blive en magtfaktor ude i det store Europa?
Den nationale: Flere klubber kæmper med om de europæiske klubber. De mest interessante er Braga, Vit. Guimaräes og Belenenses. Disse hold er, ikke mindst grundet økonomisk uligevægt, et stykke bag toppen af ligaen, men hvem siger det skal være sådan? Som det er i dag, holder topklubberne på flere af rækkens allerbedste unge spillere, men mulighederne er der bestemt også i disse klubber. Javier Saviola er blandt rækkens bedst betalte Er du manden, der kan føre en af disse klubber frem mod toppen, ved at bygge fundamentet om omkring en portugisisk stamme? Er du manden, der kan bringe Portugal ære, ved både national og international succes, hvor det er portugisere der leverer varen, og ikke alverdens udenlandske profiler?
Den store udfordring: Den økonomiske uligevægt i ligaen medfører enorme udfordringer for holdene i bunden. Rio Ave og Naval hører til blandt de nyere klubber i Liga Sagres. Begge har de i de senere år etableret sig i ligaen, dog i en nedre halvdel. Begge hold vil stadig nemt kunne rykke ned, men det skal nu være forbi. Det kan godt være de andre klubber har flere penge, men det betyder ikke at de skal løbe med alt det sjove. DU er derfor manden, som disse klubber mangler. Før klubberne mod succes, hvor du skal kæmpe med få midler, økonomiske usikkerhed og manglende organisation i baglandet, men hvor viljen er stærk og lysten stor!
BONUSINFO:
Største portugisiske arvefjendeopgør: Det er klart, at med tre klubber i en evig konkurrence, er ingen af disse tre hold glade for hinanden. Værst er forholdet dog mellem Benfica og Sporting CP. Begge klubber har hovedsæde i hovedstaden, Lissabon, og med kort afstand mellem de to arenaer, er der masser af begge holds fans til hvert rivalopgør. Holdene hader hinanden, og for dem, er der ikke noget bedre, end at vinde over netop hinanden. Estádio do Sport Lisboa e Benfica (Benfica, 65.647 pladser) og Estádio José Alvalade Século XXI (Sporting CP, 50466 pladser) har været skueplads for utallige kampe mellem de to hold.
Største stjerner: Da de tre største klubber er resten klart overlegne, er det også her vi finder langt hovedparten af ligaens stjerner. Ser man alene på lønningerne, skal man helt ned til ligaens 21. bedst betalte spiller, for at finde en spiller udenfor Sporting CP, Portos eller Benficas trupper. Her huserer Hugo Viana i Braga, dog kun på lån fra Valencia. Benfica er rækkens økonomisk allerbedst funderede hold, og dette viser sig også på lønningerne. Rækkens bedst betalte spiller, er den tidligere Barcelona- og Real Madrid-spiller, Javier Saviola. Hele 425.000 danske kroner henter han i banken hver uge. Også Pablo Aimar er at finde højt på denne liste, ligeledes fra Benfica. I netop Benfica finder vi også frontmændene Keirrison og Oscar Cardozo, men også talenterne Angel Di Maria og David Luiz holder til her i fælleskab med rutinerede Luisäo. Hos Sporting CP finder vi frontløberne Liedson og Yannick Djalo. De portugisiske midtbanedynamoer, Joäo Moutinho og Miguel Veloso er også at finde her i fælleskab med montenegrinske Simon Vukcevic. Også chilenske Matias Fernandez er at finde i stalden hos Sporting CP. Hos den sidste af ’de tre store’, Porto, finder vi både uruguayanske Cristian Rodriguez og brasilianske Hulk i forreste geled. Begge er unge spirende spillere i ligaen, der dog begge hører med til den mere profilerede og famøse del af spillerne. Længere tilbage i rækkerne finder vi også både brasilianske Fernando, samt portugiserne Raul Meireles og forsvarsklippen Bruno Alves.
Fremtidigt aspekt: Ved at simulere spillets gang, 5 år frem i tiden, FC Porto er Portugals hotteste klub i de senere år. har jeg opnået en række resultater, der gerne skulle gøre sig gældende for udviklingen i den portugisiske liga. Selvom hvert spil er forskelligt fra hinanden, så vil mit spil højst sandsynligt, have en del til fælles med jeres, dog uden at det bliver eksakt det samme. Igennem de 5 sæsoner jeg har simuleret, har Porto vist sig stærkest, og de har vundet tre mesterskaber samt indkasseret to andenpladser. Andenpladser har Sporting CP også fået masser af – Hele 3 stk. er det blevet til, foruden en enkelt tredjeplads, og en enkelt sjetteplads. Overordnet set, vil jeg dog mene at det er gået værst for Benfica. Trods en fremragende første sæson, hvor de hentede mesterskabet, så har holdet skuffet. Udover den fine førsteplads, er det blevet en enkelt tredjeplads, samt hele 3 fjerdepladser.
Det hold der derimod har overrasket positivt i toppen, er Braga. Holdet hentede fjerdepladsen i første sæson, men siden da erobrede holdet rækkens tredjeplads i anden, fjerde og femte sæson. I tredje sæson var de så heldige, at de hentede mesterskabet hjem, hvilket må siges at være en stor succes.
I bunden var der anderledes masser af overraskelser. Mediernes nedrykningsfavorit, Naval, holdt toget kørende helt indtil fjerde sæson, før de som ventet rykkede ned. Derimod var det overraskende, hvor ringe de oprykkende hold var. Som afslutning på 5. sæson, viste det sig, at fra og med sjette sæson, ville rækken se ud som i den første, foruden de to nye hold i rækken, som dog muligvis er de to ’manglende’ hold.
I pokalturneringen har Benfica været overraskende stærke sammenlignet med ligaen. De har været repræsenteret i 4 ud af de 5 mulige finaler, og hvor de to af gangene endte ud med også at vinde finalen.
De fem sæsoner endte således: Sæson 2010 Sæson 2011 Sæson 2012 Sæson 2013 Sæson 2014
Rent økonomisk har holdene udviklet sig meget overraskende, men det ser ud til at være godt for konkurrencen. Topholdene er i gennemsnit faldet drastisk i værdi. Hvor Porto i starten var tredjehjul i dette aspekt, fører de nu rækken, dog også med et fald i værdi. Benficas værdi er faldet til noget nær en tredjedel, og Sportings er også mere end halveret. Forfølgergruppen er derimod steget i værdi, og her udmærker Braga sig i særdeleshed. Klubbens værdi er næsten fordoblet. Helt så godt er det ikke gået for Vit. Guimaraes, men de er også steget. Resten af feltet ligner meget starten, og den del af rækken er derfor forholdsvis stabil.
Holdenes formuer har været således, ved starten og slutningen af perioden: Juli 2009 Juli 2015
Det var alt for denne ligaguide. Nu er det DIN tur. Portugals liga rummer alt hvad der skal til for at skabe et sandt eventyr. Scenarierne er mange og udfordringerne store. Tag fat, og kæmp dig frem til pladsen som Europas bedste fodboldklub! Held og lykke.
Skrevet af: Xamilion
|