home forum contact
 
  Velkommen
Gæst
Søg
 
SENEST AKTIVE EMNER
Glemt din kode?
Registrer
Dato Forfatter Forum Emne
17 Mar 2024, 23:29 Fadbamsen Skadestuen ryger ud i online spil.
03 Mar 2024, 06:12 DeBuur Skadestuen Kan ikke vælge Liverpo...
23 Feb 2024, 20:56 ydersog Klubsøgnin... Manchester United
23 Feb 2024, 10:12 valverde4ever Pro Cyclin... Cycling Career - Kan d...
23 Feb 2024, 00:14 g00n Blogs Minimalistic 2020
19 Feb 2024, 14:02 rheya Omklædning... Home Grown spillere?
29 Jan 2024, 11:35 Mulle68 Nostalgi Patches CM 4
Antal Registrerede Brugere: 23282
  0 Brugere, 466 Gæster Online.

Indlæg: 1132681 over 31362 Emner
Nyeste Bruger: ArmaghRed92
GUIDES

~ Guidegrupper ~
 + Tilpas dit FM (16)
 + Grafiske guides (6)
 - Træning og Taktik (10)

  Her finder du guides til hvordan du udvikler din taktik, og til hvordan du bedst træner dine spillere

 + Transfer og Økonomi (6)
 + Øvrige FM-guides (9)
 + Ikke-FM relaterede guides (6)
 + Positions Guides (8)
 + Guides til ældre versioner (54)
 + LLM-guides (3)
 + Ligaguides (7)
 + Problemer med FM/Steam (10)
 
Guide(s) i denne gruppe
Analyse af spillermateriale
Taktik - Hvor starter jeg?
Pre-season
Dynamisk AI under kampene
De tre angrebsmetoder
Kampen for overlevelse
Anførerens Betydning
Hvordan forbedrer man mor...
Kondi-træning
Taktikken – En managers s...

 Sider: [1]
10 Guide(s) i denne gruppe  - Pre-season
Forfatter   Magn
Dato   Onsdag d. 19 marts 2014 - 15:40
Overskrift   Pre-season
Bedømmelse   * * * * * * (19 Stemmer)


Pre-season


Indledning


Pre-season er en af de vigtigste perioder i en klubs sæson. Rammer man rigtigt med sin pre-season, kan man skaffe sig et langt bedre udgangspunkt i arbejdet mod klubbens målsætning. Får man en god sæsonstart bringer det en tidlig ro til klubben, der kan manifesteres i bedre resultater igennem sæsonen. Det kan ikke betvivles at en klub med ro på de indre linjer har lettere ved at præstere på banen.
Dit holds pre-season kan beskrives som en balancegang mellem fire elementer: moral, fitness, taktisk kendskab og holdsammensætning.

Målet med din pre-season


Det er vigtigt hurtigt at identificere de vigtigste mål, du bør have for din pre-season. En LLM klub kan eksempelvis have som mål, eller delmål, at sikre en solid indtægt gennem venskabskampe mod større kluber, hvorimod rige klubber, som her i eksemplet United, har en helt anden målsætning. Du bør derfor tænke over hvad du gerne vil have ud af din pre-season.

Målene for en storklub i pre-season bør være følgende:
  • Kom ud af pre-season med en fit trup - god fysik vinder kampe.
  • Kom ud af pre-season med en god moral. Der er intet værre end en efterårskamp i regnvejr og modvind, når man i forvejen ikke tror på egne evner.
  • Kom ud af pre-season med et optimalt kendskab til holdets taktik eller taktikker.
  • Kom ud af pre-season med et hold, der er rystet godt sammen

Nøglen: Planlægning & Venskabskampe


For at nå den nævnte målsætning, bør man som det første gå ind i holdets kampprogram. Der er allerede arrangeret en del venskabskampe i din første sæson, men disse passer ikke nødvendigvis særlig godt, til de førnævnte målsætninger.

Overvej derfor om du bør aflyse alle de forudarrangerede venskabskampe, og i stedet arrangere andre kampe.
Forsøg at få 3 dage mellem hver kamp. Dette svarer til én dag med fysisk træning og to dage + kampdagen til kampforberedelse og derved taktisk kendskab (mere om dette følger).
Det kan naturligvis også være en god idé i, at spille testkampe mod jævnbyrdige modstandere. Det gælder i sagens natur, når man skal fintune sin taktik og sikre, at den holder mod en habil modstander.



Bemærk: Det optimale antal venskabskampe er mindst 12, hvis ens mål er perfekt taktisk kendskab til tre taktikker. Det perfekte antal afhænger af, hvor god truppens taktiske træning er.


Træning


Det første du bør gøre er, at sikre dig at din trup får den bedst mulige fysiske og taktiske træning



Sæt holdet til at træne formhøj intensitet. Kampforberedelsen bør være sat til taktik og til det maksimale indtil du har opnået et flydende kendskab i alle aspekter af det taktiske kendskab. Når dette er nået kan man nedtrappe arbejdet med taktisk kendskab med et hak eller to ad gangen. Når man har opnået perfekt taktisk kendskab (eller stort set perfekt) bør man gøre op med sig selv hvad man ønsker at gøre med den taktiske forberedelse. Ønsker du at booste din defensive placeringsevne, de offensive løbemønstre eller offensive/defensive dødbolde meget i jagten på point bør du naturligvis holde mængden af tid afsat til denne forberedelse på et højt niveau. Ønsker du derimod at maksimere antallet af timer på træningsbanen for at forbedre spillernes evner, eksempelvis i forbindelse med talentudvikling, bør du nok ikke afsætte mere end 10 % (et hak) af tiden til kampforberedelse.
Fjern hvile både før og efter kampe i pre-season. Hviler dine spillere før eller efter en kamp, mister du værdifuld tid til kampforberedelsen og opnår derved også en forsinkelse af kendskabet til den trænede taktik. Hvor meget du ønsker at lade dit hold hvile i løbet af sæsonen er op til den enkelte og der er ikke noget ”rigtigt” valg. Elementer du bør overveje, når du beslutter dig for om din trup skal hvile før eller efter en kamp kan eksempelvis være, om du har bredden til at lade dine spillere træne hårdt? Er du ramt af skader? Har du et tætpakket kampprogram med mange kampe pr. uge, eller har du en periode med få kampe?
Du kan også vælge at undlade at lade truppen hvile og selv planlægge hviledage via. Holdtræningssiden. Dette gøres ved at trykke på pilen på en specifik dato på kalenderen og derefter på ”planlæg hviledag”.


Som nævnt tidligere er der her én fysisk træningsdag efterfulgt af to kampforberedende + kampdagen – en fornuftig balance mellem fysisk- og taktisk træning i løbet af pre-season perioden.


Når din trup er ved at være i kamptræning kan du begynde at træne din trup som du selv ønsker.
Det kan godt anbefales at holde truppens træningsfokus på ”balanceret”, da du derved får træning i alle aspekter og ikke kun et specifikt (eksempelvis et offensivt fokus, da du i så fald træner dine forsvarsspillere i offensive kompetencer). Har du udelukkende playmaker-typer som talenter kan du godt overveje at sætte holdtræningen herefter, men oftest vil du formentlig have en jævn fordeling af talent, der er balanceret mellem alle kæderne og derfor vil balanceret ofte være anbefalelsesværdigt .
Alternativt kan det tænkes at du spiller en mindre klub der kun har én virkelig god træner, og man kan derfor vinde meget på at holde fokus på denne ene træners kompetencer.


Taktik

I dette eksempel er anvendes kun én taktik. I praksis vil du muligvis have to eller tre taktikker fra starten af spillet, og kendskabet til taktikkerne vil i så fald komme langsommere. Kan du nøjes med én taktik, kan du overveje at starte med én taktik og derefter tilføje flere i løbet af første sæson.

Der er både fordele og ulemper ved kun at satse på én taktik.
Den klare fordel er naturligvis, at truppen hurtigere lærer taktikken, og har lettere ved at holde fast i kendskabet til den.
Sætter man derimod tre taktikker op med det samme, ændrer dem mange gange, spiller 4 venskabskampe og fortsætter med at ændre formation, indstillinger osv. I løbet af sæsonen vil truppens kendskab til taktikken naturligvis ikke blive ligeså godt.

Ulempen ved kun at forberede én taktik ad gangen er selvfølgelig, at der ikke er nogen klar backup plan til den første taktik. Begynder resultaterne at se sløje ud er man med andre ord hurtigt på dybt vand.
Det er nok den bedste idé, at have mere end én taktik, men der bør ikke være for stor forskel på taktikkerne.

Et eksempel:
Forskellene i taktikker kan være noget i stil med 3 forskellige formationer, eksempelvis 4-4-2, 4-4-1-1, 4-1-4-1. Da man typisk anvender stort set de samme spillere eller spillertyper i de tre forskellige taktikker, varierer rollerne ikke synderligt. 
Forskellen udover formationen bliver derfor typisk den startende mentalitet, samt eventuelle forskelle i personlige indstillinger.
Målet med disse formationer er med andre ord, at have tre ”gear” i samme system. Ét gear med to spillere i boksen, ét med en mand liggende bag angriberen og ét mere defensivt system til svære udekampe.

Resultat i praksis


Denne test blev udført for flere måneder siden. Holdet var Manchester United.

Inden testkampene går i gang, er holdets kendskab til taktikken:


Dette ser straks bedre ud ved holdudtagelsen til Charity shield opgøret mod Wigan:


Ved holdudtagelsen til den 4. træningskamp er truppens moral og fysik så småt på vej i den rigtige retning:


Da det gælder Charity shield opgøret er dette imidlertid endnu bedre. Moralen kunne være bedre, men jeg fik ikke det optimale ud af mine team talks i løbet af optakten til sæsonen:


Med en god optakt i bagagen går truppen selvsikre og fitte på banen mod Wigan og sikrer sig da også den forventede sejr:


Skulle nogen være nysgerrige ser sæsonen således ud d. 1/1-2014:

Ingen ændringer af taktikken i løbet af sæsonen


Spillet med United slutter her. Havde jeg valgt at fortsætte, så var jeg fortsat med taktikken, der tydeligvis virker udmærket. Måske med den ændring, at jeg ville spille mindre offensivt på udebane mod andre storhold samt i Champions league.

Hvad med næste sæson?


Efter denne sæson ville der naturligvis komme en tilgang af nye spillere. Dels yngre spillere der kommer op fra U21 truppen, udlejede talenter der vender hjem, samt nyindkøb.
Tilgangen til pre-season i sæson to vil derudover være den samme. Når truppen begynder at være match-fit, ændres træningen fra form til holdsammensætning for, at integrere de nye spillere i førsteholdstruppen bedre.

Opsummering


En god pre-season er vigtig. Kommer ens trup velforberedt til sæsonstarten, kan man få de vigtige sejre hevet hjem i starten af sæsonen.
Med en fysisk fit trup vil man opleve færre skader, og med en høj moral ved sæsonstart går truppen selvtillidsfuldt ind til, de opgaver der venter.
I eksemplet med United ovenfor var status ved årsskiftet, at jeg med én solid, uændret taktik, som var stort set optimalt forberedt, stadig var med i alle cups, lå nr. 2 i ligaen og havde to mand i top 3 på topscorerlisten. Pointen er, at disse resultater er skabt på baggrund af en solid sæsonstart og et stort kendskab til taktikken i modsætning til overraskende taktiske ændringer i løbet af sæsonen.

Det skal dog også siges, at der ikke er nogen skræddersyet løsning, der virker til alle hold. Denne indgangsvinkel til sæsonoptakten er solid, ikke perfekt.
Man kan let risikere at ryge i en "broken record" mekanisme, hvor man vender tilbage til det samme hver pre-season. Mængden man bør træne taktisk kendskab, holdsammensætning osv. kan dog variere meget fra sæson til sæson for eksempel på grund af mange nyindkøb i nogle sæsoner.

De centrale pointer:
  • En god taktisk træner hjælper!
  • En god fysisk træner hjælper også - fysisk træning er vigtig!
  • Kampforberedelse, sat til taktik er væsentlig i forhold til at sikre et højt taktisk kendskab!
  • Holdsammensætning er vigtigt ved udskiftninger i truppen!
  • Planlæg venskabskampene efter dine målsætninger for din pre-season!


Skrevet af: Jlvang


Torsdag d. 23 oktober 2014 ~ Analyse af spillermateriale
Fredag d. 26 september 2014 ~ Taktik - Hvor starter jeg?
Onsdag d. 19 marts 2014 ~ Pre-season
Onsdag d. 18 januar 2012 ~ Dynamisk AI under kampene
Torsdag d. 10 marts 2011 ~ De tre angrebsmetoder
Tirsdag d. 04 maj 2010 ~ Kampen for overlevelse
Mandag d. 12 april 2010 ~ Anførerens Betydning
Fredag d. 12 marts 2010 ~ Hvordan forbedrer man moralen?
Mandag d. 01 marts 2010 ~ Kondi-træning
Torsdag d. 24 december 2009 ~ Taktikken – En managers sande identitet

 Sider: [1]
(Denne guide er vist 2530 gange)

Kommentarer til denne guide (0)

Log ind for at kommentere denne guide

This site is not endorsed by Sports Interactive or SEGA and is intended for entertainment purposes only. « More Info »
©2005-2018, FmFreaks.dk
                                         Forum Powered by SMF 1.0.5 · SMF ©2001-2010